Potopený trajekt Princess of the Star na Filipínách

Potopený trajekt Princess of the Star na Filipínách | foto: Reuters

Filipíny zastavily kvůli jedovatému pesticidu pátrání v potopeném trajektu

  • 2
Potápěči zastavili pátrání v potopeném filipínském trajektu Princess of the Star, který se v sobotu převrátil při tajfunu Fengshen. Okamžité zastavení operací v potopené lodi nařídily úřady poté, co se dozvěděly, že trajekt vezl deset tun jedovatého pesticidu.

Předpokládá se, že v sedmipatrové lodi zůstaly uvězněny stovky pasažérů. Převrácené plavidlo se totiž prakticky celé ponořilo, nad hladinu vyčnívá jen špička přídě, šance na přežití jsou tedy minimální. Z 865 cestujících a členů posádky se zachránilo jen pět desítek lidí.

Potápěči museli s pátráním v téměř čtyřiadvacetitunové lodi počkat až do úterka, kdy se zklidnilo moře a bylo dobré počasí. Dnes ale byly všechny týmy odvolány.

"Okamžitě jsme odvolali potápěče z lodi. Musejí počkat na radu z Manily, co dělat dál," řekla novinářům Elena Bautistaová, která řídí záchranné jednotky po neštěstí. "Máme kopii plánu rozložení nákladu, takže známe přesné místo uložení kontejneru se čtyřmi stovkami beden, z nichž každá obsahuje dvacet pět kilogramů pesticidu," dodala s tím, že se jedná o endosulfan, který je vysoce toxický.

"Jakmile nám řeknou, kde smíme vyvrtat díru, abychom bezpečně vytáhli kontejner z lodi, budeme moci začít... možná zítra odpoledne," řekla Bautistaová.

Endosulfan podle odborníků může způsobit nevolnost, závratě, křeče a smrt. Na palubě trajektu je navíc stále zhruba 100 tisíc litrů paliva.

Potopení trajektu Princess of the Star je zřejmě nejhorší filipínská lodní katastrofa od roku 1987. Tehdy se srazil trajekt Dona Paz s ropným tankerem, při neštěstí zahynulo přes čtyři tisíce lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Filipíny, Loď, Manila, Smrt

Video