Policisté ve filipínském Caloocan City na předměstí metropole Manily (28. října...

Policisté ve filipínském Caloocan City na předměstí metropole Manily (28. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Nedodržujete rozestupy? Dostanete výprask rákoskou, hrozí na Filipínách

  • 11
Filipínská policie pohrozila, že bude trestat výpraskem rákoskou obyvatele, kteří porušují pravidla společenského odstupu nařízená kvůli šíření pandemie covidu-19. Filipíny se snaží zabránit dalšímu šíření nákazy o vánočním období.

Filipíny patří k zemím, kde přípravy na Vánoce začínají velmi brzy – už počátkem září – a lidé tak už několikátý měsíc navzdory pandemii zaplňují obchody a nákupní střediska.

Policejní generál Cesar Binag, velitel protikoronavirových zásahových sil, na tiskové konferenci řekl, že policisté a vojáci budou na veřejných místech v hlavním městě Manile nosit na hlídky metr dlouhé ratanové hole, aby s jejich pomocí měřili sociální odstup.

„Pokud bude někdo tvrdohlavý, mohou je použít i k výprasku,“ dodal Binag s tím, že se hlídky zaměří na vysoce frekventované oblasti, jako jsou dopravní uzly či veřejná tržiště.

Plán pravděpodobně vyvolá kritiku ochránců lidských práv, kteří už poukazují na příliš tvrdý přístup filipínské vlády k pandemii. Úřady od března zadržely, varovaly a potrestaly zhruba 700 000 lidí za takové přestupky, jako je ignorování společenských rozestupů či nenošení roušky.

Prezident Rodrigo Duterte zavedl v polovině března jednu z nejpřísnějších uzávěr na světě. Částečně zrušena byla v červnu, aby se mohla vzpamatovat filipínská ekonomika. Na svátky vláda zakázala vánoční večírky, rodinná setkání a zpívání koled před domy.

Filipíny zaznamenaly 436 000 nakažených a zhruba 8 500 úmrtí pacientů s covidem-19, což je druhý nejvyšší počet v jihovýchodní Asii hned po Indonésii. Na Filipínách žije 108 miliónů obyvatel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video