Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filipínská armáda zaútočila na únosce

  9:17
Filipínská armáda začala na ostrově Jolo za pomoci letadel a vrtulníků útočit na pozice muslimských povstalců a pokouší se osvobodit 19 rukojmích, mezi nimiž je šest cizinců, zadržovaných už pět měsíců. Světové agentury zatím nemají informace o úspěšnosti zásahu ani o osudu rukojmích.
"Co je příliš, to je příliš. Nemůžeme nechat únosce, aby se vysmívali našim zákonům a kontrolovali naši zemi," prohlásil filipínský prezident Joseph Estrada.

Estrada oznámil, že nařídil útok poté, co příslušníci Skupiny Abu Sayyafa pokračovali v zajímání dalších rukojmích. "Učinil jsem toto těžké rozhodnutí a schválil jsem vojenské operace vědom si vážného nebezpečí, které bude hrozit rukojmím a našim vojákům," uvedl Estrada.

Letouny filipínské armády pokračují v útocích na povstalecká postavení a na ostrově se vylodily tisíce vojáků s desítkami obrněných vozidel a nákladních aut.

Zdroj ze zpravodajských služeb ve městě Zamboanga, kde je centrum pro řízení operace, sdělil, že při ofenzívě možná zahynuly desítky osob. Podle informací z Jola před bombardováním v noci na dnešek uprchly stovky lidí.

Armáda zatkla 18 muslimských povstalců, kteří se pokoušeli z ostrova uprchnout. Oznámil to ministr obrany Orlando Mercado. Zatčení, kteří jsou údajně členy Skupiny Abu Sayyafa, se prý snažili z ostrova odříznutého nyní od ostatního území Filipín dostat na lodi.

Boje pokračovaly do večera místního času a Mercado řekl, že neví, jak dlouho budou pokračovat. "Musíme přetnout ten kruh, který nás stál národní hrdost a zesměšnil nás," řekl.

Odmítl spekulace o počtu mrtvých nebo zraněných. Podle svědků přišlo při útoku o život mnoho lidí a další byli zraněni. Velitelství armády v Zamboanze hovořilo původně o "desítkách" obětí.

Mezitím agentura AFP s odvoláním na nejmenované filipínské vládní zdroje napsala, že vůdce komanda únosců Ghalib Andang alias Robot vyzval k zastavení armádní ofenzívy a dal najevo ochotu pokračovat v jednáních o propuštění rukojmích.

Učinil tak prý v telefonickém rozhovoru, který vedl přes satelit s jedním z vládních vyjednávačů. O osudu unesených se však nikterak nezmínil.

V rukou různých frakcí Skupiny Abu Sayyafa je podle tiskové agentury AFP 22, podle agentur Reuters a Associated Press 19 osob. Je mezi nimi šest cizinců: dva Francouzi, jeden Američan a tři Malajsijci; zbývající rukojmí jsou Filipínci.

Americký ministr obrany William Cohen, který byl od pátku na jednodenní návštěvě Filipín, prohlásil, že Spojené státy v ofenzívě nehrají žádnou roli. "Doufáme, že nyní, když se rozhodli jednat, uspějí," prohlásil Cohen. V pátek americký ministr řekl, že dává přednost řešení krize jednáním, zdůraznil ale, že rozhodnutí přísluší Filipíncům.

Francouzský prezident Jacques Chirac dnes vyjádřil "znepokojení" a "nesouhlas" s vojenskou ofenzívou. Zdůraznil "odpovědnost Filipín" za bezpečnost rukojmích.

Také Německo, jehož občané byli původně také mezi rukojmími, projevilo "znepokojení, jež sdílí o osud rukojmích s Francií". "Německá vláda vyzývá ve jménu evropské solidarity Filipíny, aby učinily vše pro okamžité propuštění zbylých rukojmích," sdělil německý velvyslanec v Manile.

Estradův mluvčí prohlásil, že vlády zemí, jejichž občané jsou dosud zadržováni, byly o vojenské akci informovány předem. "Informovali jsem určité osoby a myslím, že to bylo dostatečně jasné. Není naší povinností sdělovat vládám specifické plány," řekl mluvčí na tiskové konferenci.

Dva zadržovaní Francouzi jsou novináři z televizní stanice France 2. Jejich propuštění bylo původně plánováno na pátek nebo sobotu.

Malajsie reagovala na vojenskou ofenzívu na Jolu prohlášením, že Manila má právo rozhodovat o zásahu na území Filipín. Vyslovil ale obavy o osud tří Malajsijců.

Estrada v televizním projevu vysvětlil, že rukojmím se staly celé Filipíny, protože povstalci, které označil za "obyčejné zločince a bandity", začali používat únosy jako běžnou vynucovací taktiku.

Zprostředkování Libye v uplynulých týdnech umožnilo dostat na svobodu mnoho rukojmích, včetně evropských turistů, výměnou za milióny dolarů. Tripolis oficiálně popřel, že Skupině Abu Sayyafa vyplatil výkupné.

Skupina Abu Sayyafa tvrdí, že bojuje za vytvoření nezávislého islámského státu na jihu Filipín.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...