Febiofest bude v multiplexu

N o v é M ě s t o - Letošní již 8. mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa - Febiofest 2001 - bude po letech kočování po pražských kinech v jednom objektu - multiplexu Slovanský dům, část přehlídky se však bude dál odehrávat v Městské knihovně, kině Perštýn, Ponrepu a Evaldu.
Letošní již 8. mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa - Febiofest 2001 - bude po letech kočování po pražských kinech v jednom objektu - multiplexu Slovanský dům, část přehlídky se však bude dál odehrávat v Městské knihovně, kině Perštýn, Ponrepu a Evaldu. "Letošní festival bude tak o třetinu obsáhlejší a o den delší než minulý ročník," srovnala nový Febiofest s předchozím produkční Simona Machetková. Letošní Febiofest proběhne ve 12 českých a 7 slovenských městech a 30 kinosálech, z toho v 16 kinosálech v Praze. Letošní pražský ročník Febiofestu zahájí 25. ledna premiéra snímku Jana Švankmajera Otesánek, který bude promítán najednou ve všech deseti sálech multiplexu pro 1850 diváků, festival zakončí 31. ledna také premiéra, a to snímku Krystofa Zanussiho Život jako smrtelná nemoc. Jinak se diváci mohou těšit na holandskou, norskou, africkou, polskou, jugoslávskou, portugalskou kinematografii, ale i snímky z Bulharska, Řecka, Izraele a dalších zemí. Sály multikina Slovanský dům budou rozděleny podle různých kinematografií, ale bude zde i videosál či sál 16mm filmů. Návštěvníci se mohou těšit na retrospektivu nejslavnějších filmů Marcela Mastroianniho, retrospektivu významného švédského režiséra Bo Widerberga, předpremiéry novinek světové, ale i české kinematografie. Videosál přinese například unikátní kolekci nezávislého experimentálního amerického filmu, velký sál Městské knihovny bude po celý týden patřit tradičně nejlepším světovým snímkům - Projektu 100.

Multiplex Slovanský dům

1. sál - Západoevropské kino
2. sál - Předpremiérové kino
3. sál - Severské kino
4. sál - Mimoevropské kino
5. sál - Pobaltské kino
6. sál - Jižní kino
7. sál - Ruské kino
8. sál - 16mm sál
9. sál - Videosál
10. sál - Slovenské - chorvatské kino

Městská knihovna - velký sál - Projekt 100

Malý sál - přehlídka filmů zabývajících se tematikou homosexuality

Kino Perštýn - přehlídka HBO

Bio Konvikt - Brazilská kinematografie, němé filmy, nové přírůstky Národního filmového archivu

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video