Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Trump se obrátil na nejvyšší soud. Chce zabránit diskvalifikacím z voleb

Republikánský prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump se ve středu obrátil na americký nejvyšší soud, aby rozhodl ve věci jeho diskvalifikace z voleb ve státě Colorado. Nejvyšší soud tohoto státu totiž před Vánoci rozhodl, že bývalý prezident není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Už jsem zmínil několikrát, že dnešní stav ve společnosti je velmi politováhodný, kdy americká veřejnost a soudnictví má pramalé povědomí o základech americké státnosti, což je především Ústava a Vyhlášení nezávislosti, jejichž jazyk i dnes je jasný a bez jakýchkoliv možností dezinterpretace, protože Otcové zakladatelé si byli vědomi, že v budoucnosti dojde k pokusům o změně smyslu těchto základních dokumentů.

První a zatím asi nejbrutálnější takový pokus o dezinterpretaci se týkal zásadní věty ve Vyhlášení nezávislosti, která zmiňuje, že lidé jsou si rovni a všichni od narození mají jistá základní práva, cituji: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

V roce 1857 Nevyšší soud Supreme court potvrdil rozhodnutím v případu Dred Scott v. Sanford, že je toto neplatné a netýká se zvláště černých otroků, kteří neměli zvláště právo na život a svobodu, protože o těchto jejich právech rozhodoval jejich majitel.

V té době už vznikla Republikánská strana, která, stejně jako dnes, trvá na původním výkladu základních dokumentů podle úmyslů Otců zakladatelů americké státnosti jakými Ústava a Vyhlášení nezávislosti jsou. Tehdejší kongresman a pozdější prezident Abraham Lincoln ale rozhodnutí Nejvyššího soudu neuznal a stejně tak jako další podobná rozhodnutí včetně nemohu napsat čeho.

Abraham Lincoln tedy rozhodnutí soudů odmítal a došlo tedy k Občanské válce, protože tehdejší Demokratická strana stejně jako dnes odmítala konzervativní výklad dokumentů americké státnosti.

Už jsem napsal, že zrovna tak našroubovat termín "insurrection" na 14. dodatek Ústavy na naprosto legální demonstraci 6. ledna 2021 ve Washingtonu D.C. je totální nesmysl a co ten termín znamená je jasné jak facka stejně tak jako jsou jasná základní lidská práva zmíněná ve Vyhlášení samostatnosti a v Bill of Rights, jež je součástí Ústavy...

1 3
možnosti
JK

Dnes dochází tedy k velmi podobné dezinterpretaci Ústavy jako před Občanskou válkou, kdy slova a fráze, přes to, že jsou jasné jak facka, byly vykládány úplně jinak než je jejich smysl.

Ve výkladu smyslu toho kterého dokumentu je naprosto zásadní si uvědomit úmysly autorů těchto dokumentů a události, které je inspirovaly k jejich napsání. Ale kdo dnes zná přesně ty události? V drtivé většině se na základních školách neučí, takže jsme tam, kde jsme.

Misunderstanding of the present grows fatally from the ignorance of the past (Marc Bloch)

Pokud bude chtít Nejvyšší soud zachovat americkou státnost, musí smést tuto interpretaci 14. dodatku ze stolu. A pokud ne...už se nebudu opakovat...

1 3
možnosti
MB

Ministerstvo spravedlnosti se po třech letech ohlíží za vzpourou v Kapitolu z 6. ledna.

Matthew Graves, americký státní zástupce pro District of Columbia, dnes ve čtvrtek před novináři prohlásil, že "bylo vykonáno mnoho práce, aby se členové davu zodpovídali za zločiny, které spáchali". Graves přednesl obsáhlou prezentaci v souvislosti s třetím výročím vzpoury v Kapitolu, které si připomeneme v sobotu.

1 1
možnosti
JK

Co spáchali ti členové davu? Především šli na předem řádně ohlášenou a legální demonstraci. Několik stovek z nich proniklo do Kapitolu a drtivá většina z těch několika stovek tam pronikla otevřenými dveřmi a na výzvu uniformovaných příslušníků ochranky Kapitolu.

Kdo jim ty dveře otevřel a jestli to byli opravdu členové ochranky, kdo je do Kapitolu poslal, to je dobrá otázka.

Co je ale zde nejdůležitější, že pouhá demonstrace byla povýšena na akt povstání proti vládě Spojených států a postavena na roveň ustanovení Konfederace včetně jejích institucí jakou byl úřad prezidenta, Kongres a Senát a rovněž ozbrojené síly v podobě pravidelné armády a námořnictva vyzbrojených děly a válečnými loděmi.

Jinak řečeno, kdyby došlo k potvrzení Nejvyšším soudem, že demonstraci proti Straně a vládě je možno rovněž považovat za to samé jako byla Občanská válka, znamenalo by to konec americké státnosti, která je právě postavena na zárukách osobní svobody a zvláště svobodě projevu v 1. dodatku Ústavy a Bill of Rights.

1 3
možnosti
JK

Bude zajímavé sledovat, co bude a jestli Nejvyšší soud Supreme court věc bude vůbec projednávat. Pokud ne či rozhodne v neprospěch Donalda Trumpa, bude to znamenat zásadní hřebík do potenciální rakve experimentu zvaném USA, které jsou založeny na všeobecném respektu k zákonnosti a Ústavě.

Jelikož během prezidentství podivných osob jakým byli hlavně Bill Clinton a B. Husejn Obama bylo jmenováno jisté množství aktivistických federálních soudců a žalobců, tak respekt k zákonnosti a Ústavě se v americkém soudnictví vytrácí, což je jedna z hlavních větví americké státnosti.

A ještě k tomu když sdělovací prostředky už totálně rezignovaly na svoji nezávislost a plně se oddaly stranickému aktivismu stejně jako zmiňovaní soudci, tak veřejnost zblblá jejich aktvisimem rovněž většinou už postrádá zrovna tak jakýkoliv respekt k zákonnosti a Ústavě, takže vlastně dneska už málokdo ví, co je to Bill of Rights a jaké relevantní články ta Ústava vůbec obsahuje včetně 14. dodatku Ústavy, podle kterého má být Donald Trump vyškrtnut z kandidátky na prezidentský úřad.

To samé se týká termínu "insurrection", což znamená ozbrojené povstání v podobě Občanské války v 19. století a veřejnost už považuje za takové "povstání" i naprosto běžnou demonstraci jako například ta 6. ledna 2021 ve Washingtonu D.C.

Veřejnost rovněž přijala jako fakt, že je rovněž trestným činem zpochybňovat výsledky voleb a nikdo už si dnes nepamatuje, že nemálo představitelů Demokratické strany považovalo výsledek voleb 2016 za nelegitimní včetně samotné Hillary Clinton. Nějaká svoboda slova zakotvená v 1. dodatku Ústavy už také nikoho nezajímá a málokdo ví, co vlastně ten 1. dodatek je.

Nezbývá než konstatovat, že žijeme ve velmi zajímavé době a sledovat, jak se tahle kauza vyvine, protože není pouze relevantní pro americkou státnost, ale pro celý západní svět...

2 3
možnosti
JK

Už jsem zmínil několikrát, ale mám pocit, že je nutno zmínit zas:

14. dodatek americké Ústavy byl schválen v roce 1868 za účelem zabránění politickým a vojenským představitelům Konfederace k nástupu do veřejných federálních úřadů včetně zvolení do Kongresu a Senátu.

Aktivističtí soudci a média považují demonstraci 6. ledna 2021 ve Washingtonu D.C. za ekvivalent rozpoutání Občanské války, která byla vedena regulérní armádou včetně námořnictva a reprezentována truc-vládou zvaná Konfederace včetně státních instucí jako prezidentským úřadem a Kongresem.

Donald Trump rozhodně nezaložil žádnou obdobu Konfederace včetně armády vyzbrojené moderními zbraněmi jako tanky, děly a válečnými loděmi.

Rozhodnutí aktivistických soudců a politků vyšktrnout Donalda Trumpa na základě 14. dodatku se jeví tedy jako naprosto zcestné a ono to zcestné skutečně je, viz vyjádření předních odborníků na konstituční právo jakými jsou například Jonathan Turley nebo Alan Derschowitz.

2 3
možnosti
IS

Jen pro informaci. Včera bylo v CA zablokováno první jednání po vánoční dovolené protiisraelskými protestujícími, kteří vnikli do budovy a zorganizovali insurrection po svém v němž přinutili zákonodárce uprchnout. Samozřejmě nikdo nebyl podle správných californských zákonů zatčen i když se tam účastníci podílenící na insurrection, neboli povstání, zdržovali delší dobu. Jednání muselo být odročeno. Dvě ze zůčastěných tří skupin v minulosti podporovaly terorizm. I Politico poznamenalo, že je to již potřetí, kdy se demonstranti pokusili narušit významnou politickou akci, což poukazuje na rozkol mezi progresivními aktivisty a běžnými Demokraty.

https://www.breitbart.com/middle-east/2024/01/03/watch-anti-israel-radicals-stage-insurrection-in-california-state-capitol-assembly-shut-down-no-arrests/

https://www.latimes.com/california/story/2024-01-03/california-assembly-shut-down-by-protest-calling-for-israeli-cease-fire

3 0
možnosti
JK

Pozor na Breitbart, to je fujfuj, a mnozí zdejší čtenáři jistě na tento fakt poukáží pokud rovnou nenahlásí redakci, že jde o nepovolenou reklamu a trolling.

Že se jedná o fakta, to málokoho dnes zajímá a spíše to člověku přitíží, protože, jak už jsem mnohokrát zmínil, dnešní postmoderní doba fakta považuje přinejlepším za mikroagresi pokud je vůbec někdo zaznamená.

Nejdůležitější dnes je, jak se kdo cítí...

2 0
možnosti
Foto

Volební problémy Trumpa nejlépe ilustrují probíhající rozklad americké demokracie a postupnou přeměnu USA v bezprecedentní totalitní systém. Zatím platilo, že USA jsou avantgardou pozemské civilizace a já se obávám, že USA se stanou avantgardou úpadku pozemské civilizace. Právě Trump je zřejmě poslední nadějí pro demokraticky a soudně a především zodpovědně konající občany, kteří si přejí být dál lidmi a ne jen poslušně papouškujícími tajtrdlíky z mravně zatuchlých a anticivilizačně zaneřáděných center vzdělanosti (amerických universit). Západní civilizace se propadá do osidel občanské války.

4 5
možnosti
PM

Trump je cokoliv, ale demokratický a soudy respektující člověk rozhodně NENÍ.

4 3
možnosti
LP

Pseudokomunisté mají plná ústa zákonnosti, ale pro jejich “dobrou věc” klidně udělají lumpárnu!? Pokud neproběhnul impeachment, musí o právu rozhodovat Nejvyšší soud USA, nikoliv soudy jednotlivých států nebi dokonce úředníci? Levičáci klidně riskují občanskou válku? Kam utečou moje děti, až Brusel vyhlásí Komiternu? Je úsměvné, že i evropští “emigranti” sebou nosí levičácká dogmata! Příkladem budiž B&B?! Lidičky, kapitalismus nosí blahobyt, socialismus bídu!

3 6
možnosti
PM

Jak může proběhnout impeachmenet, když dotyčný není prezidentem?

A ne, i dílčí ústavní soudy v jednotlivých zemích mají kompetence kterých využívají.

A ne, občanskou válku nechchtějí Dems. Tu chtějí zfanatizovaní MAGA primitivové. Třeba ti, co chtěli pučem převzít vládu při utoku na Kapitol. Ti co neuznávají výsledky demokratických voleb a chtějí si vzít moc násilně.

2 1
možnosti
JU

J95a89n 88U40l21r88i64c63h

4. 1. 2024 9:15

Trumpův postup po volbách v roce 2020 byl zvrácený a debilní počínaje jeho projevem v průběhu volební noci, kdy se na základě průběžných výsledků prohlásil za vítěze, přes nehorázné telefonáty úředníkům dohlížejícím na volby, v nichž se domáhal změny oznámeného výsledku, po šílenou výzvu militantním stoupencům k pochodu na Capitol 6. ledna 2021.

Proto pokud bude z voleb vyřazen, může si za to úplně sám a dobře mu tak. Kdyby se tehdy choval slušně, mohl letos snadno shrábnout drtivé vítězství.

9 3
možnosti
MB

Souhlasím, ale i bez toho by snadno nezvítězil. Ta vzpoura je jen část jeho kriminality. Je tu ještĕ krádež tajného archivu dokumentů, pokusy o podvody, vyhrožování volebním pracovníkům, daňovépodvody jeho firmy, jeho civilní skadály s podplácením pornoheteček a pokusy o znásilnĕní a desirky dalších obvinĕní, kterým v současné době čelí.

4 3
možnosti
MB

"Probuď se, sakra, Ameriko! Bývalý zástupce GOP říká, že strana zničená Trumpem musí být poražena

Strana se nezmění. Konec příběhu, řekl protitrumpovský konzervativec Joe Walsh. Bývalý republikánský poslanec za stát Illinois Joe Walsh v neděli vyzval voliče, aby porazili GOP, která je tak pokroucená Donaldem Trumpem, že už ji nelze zachránit.

Jsem zarytý konzervativec, ale postavil jsem se proti Trumpovi, řekl Walsh, který v současnosti působí jako konzervativní komentátor. Už nikdy, nikdy bych nemohl být zvolen jako republikán. Taková je tato strana. Nezmění se, musí být poražena.

Spoluúčastník programu a stratég GOP Rina Shah řekl, že strana potřebuje lepší lidi, aby zastavila šíření nihilistické sekty MAGA v Republikánské straně.

Walsh také podporuje státy, které se rozhodly Trumpa vyřadit z voleb - jako v Maine a Coloradu -, protože podle něj záleží na ústavních požadavcích. Oddíl 3 14. dodatku zakazuje kandidáty, kteří se "zapojili do vzpoury" nebo poskytli "pomoc a útěchu" těm, kteří tak učinili. Někdo, kdo se zapojil do povstání, nemůže být prezidentem ani náhodou, stejně jako někdo, komu není alespoň 35 let, napsal Walsh v sobotu na X.

4 3
možnosti
LP

Relevantních soudů netřeba, že?

2 4
možnosti
PM

V pořádku. Jakkoliv je to píp trumpeta. Bránit mu v kandidatuře by bylo útokem na samou podstatu demokracie. To neustálé hledání záminek, proč ho nepustit do voleb. Je již do očí bijící.

Jakkoliv si místní liberální komunisté myslí, že svinstvo páchané pro dobrou věc je v pořádku nebo žádoucí. 😎

6 10
možnosti

A není nedodržení ústavy útokem na podstatu demokracie?

10 4
možnosti
DR

Jak tu kdosi už minule psal, hoďte na toho blázna už konečně síť.

4 4
možnosti
HH

Bohužel to je trend dnešní politiky, kdy část obyvatelstva (ta nalevo v té g-křivce) holt bude volit sobě rovné, či takové, co jim nabídnou jejich vidění světa – lži, podvody, útoky, rozeštvávání apod.

2 4
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...