Chromí možná budou chodit. Pomoci jim v tom má robotický oblek

  • 18
Vědci umožnili ochrnutému muži, aby se zase hýbal. Použili k tomu sofistikovaný robotický oblek. Ten muž dokázal ovládat mozkem. Vědci odmítají, že by se pokoušeli vytvořit robotického člověka. Věří, že se jim povede zařízení ještě vylepšit a zkvalitnit tím ochrnutým pacientům život.

28letý muž z francouzského Lyonu, známý jako Thibault, trpěl paralýzou celého těla od ramen dolů. Stalo se tak poté, co spadl dolů z balkonu a poškodil si míchu. Zůstala mu jistá pohyblivost v levém zápěstí, takže byl schopen ovládat invalidní vozíček pomocí joysticku.

Vědci z francouzské Université de Grenoble Alpes, biomedicínského výzkumného centra Clinatec a výzkumného centra CEA mu dali novou naději. Na každou stranu jeho hlavy, mezi kůži a mozek, mu dali záznamová zařízení, jejíchž účelem bylo pokrýt senzorimotorickou kůru, tj. oblast mozku, která řídí motorické funkce a cit. 

Zařízení shromažďovala signály mužova mozku a pomocí dekódovacího algoritmu je překládala do pohybů uskutečňovaných robotickým exoskeletonem vybaveného stropním závěsem. Muž byl schopen prostřednictvím robotického obleku chodit a dosáhnout na věci v jeho dosahu.

Thibault během dvou let trénoval ovládání exoskeletonu na jednoduchých virtuálních simulacích. Fungování algoritmu zkoušel ve video hře, ve které signály ovládaný avatar chodil a dotýkal se 2D a 3D objektů.

„V mém exoskeletonu nemůžu jít zítra domů, ale dostal jsem se do bodu, kdy můžu chodit. Chodím, kdy chci a zastavím se, když chci,“ sdělil Thibault agentuře AFP. Během trvání studie, jejíž výsledky byly publikovány ve vědeckém časopise Lancet Neurology, ušel 480 kroků při používání avatara, videohry a exoskeletonu dohromady.

„Není to o tom změnit člověka na stroj, ale o odpovědi na zdravotní problém,“ uvedl Alim-Louis Benabid, emeritní profesor z Université de Grenoble Alpes a vedoucí studie. „Mluvíme o ‚opraveném člověku‘, ne o ‚vylepšeném člověku‘, dodal.

Vědci tvrdí, že celý projekt je zatím v experimentální fázi, po jeho vylepšení však má potenciál zlepšit život pacientů. Podle Thibaulta výzkum nabízí „naději pro lidi jako jsem já.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video