Nové hemodialyzační středisko v českolipské nemocnici

Nové hemodialyzační středisko v českolipské nemocnici | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nejdéle z občanů EU tráví čas v nemocnici Češi, nejméně Nizozemci

  • 42
Buď je nemocnost Čechů vysoká, nebo se za tím skrývají jiné důvody. Každopádně tráví v průměru nejdelší dobu v nemocnici ze všech občanů členských zemí Evropské unie. Vyplývá to ze statistiky za rok 2016, kterou ve čtvrtek zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Zatímco Nizozemci pobývali na lůžku v průměru jen 4,5 dne, Češi 9,6 dne.

Devět a více dní v nemocnici v roce 2016 pobývali také Chorvaté (9,3), Francouzi (9,1) a Němci (devět). Například Slováci podle statistiky na lůžku v průměru pobývali 7,4 dne, a umístili se tak ve střední části žebříčku. Podobně jsou na tom i Poláci (7,2 dne).

Nejkratší dobu strávili v lůžkové péči v nemocnicích Nizozemci (4,5 dne), jejichž úřady nicméně do statistiky nezahrnují zařízení pro dlouhodobě nemocné, dále Bulhaři (5,3 dne) a Dánové (5,5 dne). Pro tři unijní země - Řecko, Maďarsko a Portugalsko - nejsou data k dispozici.

03.ledna 2019 v 08:00, příspěvek archivován: 03.ledna 2019 v 11:15

Highest average length of hospital stay recorded in Czechia (9.6 days) and Croatia (9.3 days), lowest in Bulgaria (5.3 days) and the Netherlands (4.5 days, excluding long-stay hospitals) ➡ More information: https://t.co/BVA0HLi2yX https://t.co/sTfwWGLHOX

Ze sedmi zemí mimo Evropskou unii, jejichž data Eurostat rovněž zveřejnil, je situace v Česku srovnatelná jen s tou v Černé Hoře anebo v Srbsku, kde byl v roce 2016 průměrný počet dní, který pacienti strávili v nemocnici na lůžku, rovněž 9,5. Vůbec nejkratší dobu podle statistiky strávili v nemocnici Turci - jen 4,2 dne.

Celkem bylo v roce 2017 přes 2,2 milionu hospitalizací. Průměrně to bylo 55 800 pacientů. Z nich 22 procent bylo ve fakultních nemocnicích, necelých šest procent v nemocnicích následné péče.

Dlouhodobě nejvíc hospitalizací je na interních odděleních. Na druhém místě byla chirurgická oddělení. Součástí třetiny hospitalizací byla nějaká operace, nejčastěji na odděleních plastické chirurgie a ortopedie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video