Andrej Babiš na tiskové konferenci o dodávkách vakcín do ordinací praktických lékařů (13. května 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Chceme důsledněji chránit unijní fondy před střetem zájmů, zní z Komise

  • 21
Evropská komise hledá další cesty, jak ochránit rozpočet Evropské unie před střetem zájmů. V debatě o výsledcích auditu ke konfliktu zájmů českého premiéra Andreje Babiše to ve středu v Evropském parlamentu řekl komisař pro rozpočet Johannes Hahn. Využít by se podle něj mohlo třeba pravidlo, jež spojuje čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu.

Europoslanci iniciovali středeční debatu v reakci na dubnové zveřejnění auditu Komise, podle jehož závěrů je předseda české vlády ve střetu zájmů, neboť nadále přes svěřenské fondy ovládá holding Agrofert. 

Závěr auditu Komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Firmy s ním spojené proto podle Bruselu nemají nárok na dotace ze strukturálních fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením majetku do svěřenských fondů vyhověl českému právu. Podobný postoj má i jeho vláda.

„Nejvyšší prioritou Komise je ochránit peníze daňových poplatníků. Podnikne všechny dostupné kroky, aby tak učinila,“ prohlásil ve středu Hahn. Zdůraznil, že Evropská komise v případech, jichž se audit týkal, neproplatila Česku žádné peníze a rozpočet EU nebyl zneužit.

V novém sedmiletém rozpočtovém období zahájeném letos by podle něj mohla unijní exekutiva využívat k ochraně společných fondů nové nástroje. 

Jedním z nich je loni schválené spojení peněz z rozpočtu a vlády práva v přijímající zemi, které podle komisaře doporučí EK využívat v případech, kdy nebudou vůči střetu zájmů dostatečně efektivní současné nástroje.

Právě důsledné uplatnění nového pravidla požaduje část europoslanců v čele se šéfkou výboru pro rozpočtovou kontrolu Monikou Hohlmeierovou.

Premér Babiš od počátku tvrdí, že nemá žádný střet zájmů: 

7. května 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video