Somálský rybář kráčí se svým úlovkem válkou poničeným Mogadišem (27. března

Somálský rybář kráčí se svým úlovkem válkou poničeným Mogadišem (27. března 2012) | foto: Reuters

EU otevírá válku proti pirátům i na souši. Na jejich skrýše pošle rakety

  • 84
Námořní síly Evropské unie, které chrání lodě před piráty v Adenském zálivu, budou moci proti bukanýrům zasahovat i na somálském pobřeží. Na břeh nevstoupí, ale použijí helikoptéry a rakety. Dohodli se na tom ministři obrany zúčastněných zemí. Prodloužili také trvání mise, a to až do prosince 2014.

Rozhodnutí znamená podstatné rozšíření protipirátské mise u somálských břehů, která trvá už od roku 2008, píše list The Times. Evropská unie tehdy do Adenského zálivu poslala v rámci operace Atalanta několik válečných lodí, aby chránily plavidla před stále troufalejšími piráty.

Až doteď mohly námořní síly působit pouze v mezinárodních a somálských vodách. Nyní budou moci útočit na sklady paliva, plavidla a vozidla na pobřeží, která patří pirátům. Stále ale budou operovat pouze z vody pomocí helikoptér nebo raket, na břeh jejich vojáci vstupovat nebudou.

Dohodli to ministři obrany zemí, které u Somálska operují, takže Španělska, Německa, Itálie, Francie a Velké Británie. Podle agentury Reuters to umožní silám Evropské unie více spolupracovat se somálskou armádou v boji proti námořním bukanýrům.

Pirátství stálo loni světovou ekonomiku miliardy dolarů

"Pirátství způsobilo mnoho utrpení obyvatelům Somálska i posádkám lodí proplouvajících oblastí a je správné, že se v našem úsilí posuneme dopředu," řekl jeden z důstojníků působících v rámci operace Atalanta, kontraadmirál Duncan Potts. Za poslední čtyři roky námořnictvo EU zadrželo a poslalo před soud 117 pirátů.

Somálští piráti se vzdávají poté, co je zadrželi portugalští vojáci (1. května 2009)

Piráti z chudého Somálska si za unesené lodi účtují miliony dolarů výkupného. Jen loni jejich činnost stála dle odhadů světovou ekonomiku 7 až 12 miliard dolarů, píše agentura Reuters. V sumě se kromě výkupného projevují i zvýšené náklady na plavbu lodí, třeba vyšší pojistné pro plavidla plující kolem Afriky.

Pirátství u somálských břehů podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu dosáhlo zatím vrcholu v roce 2010. Tehdy od ledna do listopadu piráti vzali 625 rukojmích, zabili osm lidí a zranili 41 dalších. Koncem loňského roku bylo v Somálsku zadržováno 40 lodí se zhruba 400 rukojmími.

Cílem mise je chránit i humanitární pomoc

Kromě lodí EU působí v oblasti i NATO. Evropská flotila má za úkol kromě boje s piráty také ochranu plavidel Světového potravinového programu, které přiváží humanitární pomoc Somálcům zuboženým dvacet let trvající občanskou válkou v zemi. Mají také monitorovat rybolov u Somálských břehů.

Somálští piráti začali přepadat lodě v 80. letech 20. století. Většinou se rekrutovali z řad rybářů a tvrdili, že chtějí zabránit nelegálnímu rybolovu a přivážení odpadu k pobřeží. V 90. letech se začalo pirátství rozvíjet, lodní společnosti začaly za zajatá plavidla platit výkupné.

Vláda si s piráty neporadí. Země nemá od začátku 90. let plně funkční vládu. Stát je rozdělen na několik regionů s vlastními přechodnými vládami. Centrální kabinet v Mogadišu dlouho neměl ani kontrolu nad hlavním městem.

Metropoli zčásti ovládali radikálové z hnutí al-Šabáb, stejně jako mnohé další oblasti v Somálsku. Vytlačit se je z hlavního města podařilo až před několika měsíci jednotkám Africké unie. Trpělivost se situací v Somálsku došla i Keni a Etiopii, které tam vyslaly své vojáky a v boji s islamisty slaví dílčí úspěchy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video