Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenápadná válka v Africkém rohu: v Somálsku bojují už dva sousední státy

  15:01
Radikálové z islámského hnutí al-Šabáb už roky svírají část Somálska a slabá centrální vláda s nimi nic nezmohla. Teď ale došla trpělivost sousední Keni a Etiopii, které poslaly přes hranici vojáky, aby se s povstalci vypořádali. Islamisty by to ale paradoxně mohlo i posílit.
Vojáci Africké unie na střeše domu v somálské metropoli Mogadišu, z níž se jim

Vojáci Africké unie na střeše domu v somálské metropoli Mogadišu, z níž se jim před časem podařilo vystrnadit islámské radikály z hnutí al-Šabáb (22. listopadu 2011) | foto: Reuters

Keňa poslala vojáky do Somálska už v říjnu po sérii únosů, kdy povstalci odtáhli z jejího území několik cizinců. Po turistkách z Británie a Francie zmizely v pouštích Somálska i dvě španělské humanitární pracovnice. Nairobi hbitě obvinilo z únosů al-Šabáb a poslalo do boje proti němu na dva tisíce mužů.

Al-Šabáb a Somálsko

Radikální islamistické hnutí al-Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť al-Káida, už léta bojuje proti centrální vládě sídlící v metropoli Mogadišu. Země je od roku 1991, kdy byl svržen diktátor Mohamed Siad Barre, v chaosu a celé území je roztříštěné. Některé jeho části kontroluje právě al-Šabáb. Patří mezi ně například regiony Bakúl a Dolní Šebelsko, jež jsou jedněmi z nejhůře postižených letošním hladomorem. Američané označují radikální hnutí za teroristickou organizaci. Podle agentury UPI podpořili keňské vojáky ze vzduchu, když vyslali nad Somálsko ze své základny v Etiopii bezpilotní letouny (více o působení USA v oblasti čtěte zde).

Spojili se s místními milicemi a snaží se zatlačit radikály dále od hranic, ideálně je připravit o lukrativní přístav Kismayo, a nechat je tak finančně vyhladovět, protože al-Šabáb žije hlavně z kontrabandu pašovaného ze Somálska do zemí Perského zálivu, uvedla agentura Reuters.

Jenže Keňany zbrzdily monzunové deště a taktika islamistů, kteří splývají s místními, na vojáky bleskově zaútočí a pak stejně rychle zmizí. Nairobi proto tlačilo na Addis Abebu, aby jeho vojáky podpořila. Je třeba podotknout, že Etiopie je sice jednou z nejchudších zemí, má ale nejsilnější armádu v Africe.

Etiopie otevírá v tichosti třetí frontu

A i když ne příliš ochotně, Etiopie se nakonec do konfliktu nechala vtáhnout. Zhruba před týdnem se objevily první zprávy o přítomnosti etiopských vojáků v Somálsku. Minulý týden etiopské vedení připustilo nasazení "průzkumných jednotek" a potvrdilo, že plánuje vojenskou akci.

"Viděli jsme těžce vyzbrojené etiopské vojáky s tanky, jak míří ke Gurielu a Baladwayneu. Je jich mnohem více a jsou lépe vyzbrojeni než minulý týden. (...) Napočítal jsem přes sto vojenských vozů a tanků. Konvoj ještě neskončil," hlásil později agentuře Reuters Somálec Ahmed Muhudin Ugas.

Etiopané tak podle všeho v tichosti otevírají třetí frontu proti al-Šabábu - kromě nich a Keňanů čelí totiž už delší dobu kolem somálské metropole Mogadišu vojákům Africké unie. Těm se před nedávnem podařilo vytlačit radikály alespoň z hlavního města (více o Mogadišu čtěte zde).

Al-Šabáb, který už roky nutí obyvatele některých somálských regionů dodržovat tvrdé islámské právo šaría a ztěžuje či rovnou zakazuje působení západním humanitárním organizacím, v poslední době ztrácel na síle.

Radikálové jsou všeobecně obviňováni, že svým chováním zhoršili už tak tragickou situaci v zemi strádající hladomorem. Oslabit je mohl i údajný rozkol mezi jednotlivými frakcemi způsobený narůstajícími názorovými rozdíly. Kvůli hladomoru přišli o podporu, ale i o zdravé rekruty, píše list The Times.

Vztahy utrpěly už při minulé invazi

Ozbrojený konflikt by mohl islámskou organizaci napojenou na al-Káidu paradoxně znovu posílit, varují analytici a někteří západní diplomaté. Stejně jako při poslední etiopské intervenci v letech 2006 až 2009.

Tehdy Etiopané de facto svrhli islamisty ze Svazu islámských soudů, nicméně Somálci na jejich přítomnost nahlíželi nevraživě a Etiopii vinili z toho, že připravila půdu pro nástup dalších radikálů, tentokrát z al-Šabábu, jenž nebyl před intervencí zdaleka tak silný.

Hladomor

OSN tvrdí, že hladomor v některých částech Somálska díky monzunovým dešťům polevuje. Smrti hladem ovšem stále čelí 250 tisíc Somálců. Islámští povstalci z hnutí al-Šabáb nicméně vykázali z regionů v jižním a středním Somálsku 16 nevládních organizací a humanitární organizace OSN. Obvinili je z ilegálních aktivit a pohrozili zákazem činnosti i dalším, pokud nebudou respektovat nařízení hnutí. Povstalci podle informací Reuters začali obsazovat a rabovat některé kanceláře organizací.

"Etiopané si jsou velmi dobře vědomi, že jejich přítomnost coby křesťanů v Somálsku může být zneužita jako propaganda pro al-Šabáb. Neudělají tu chybu dvakrát," řekl agentuře Reuters jeden z představitelů Africké unie, který si nepřál zveřejnit jméno.

Mluví se o tom, že etiopská armáda nebude chtít zůstat v zemi zdaleka tak dlouho jako minule a také nebude chtít proniknout příliš hluboko do vnitrozemí. Spíše vyzbrojí a vytrénuje místní provládní milice.

Vítězství zřejmě chaos neukončí

Nicméně ani vojenské vítězství nad al-Šabábem pravděpodobně neukončí dvě desetiletí trvající anarchii v zemi, pokud nebudou chtít mír sami politici a šéfové místních klanů, upozorňuje agentura Reuters s tím, že klíčová bude politická reforma. Západem dosazená vláda, jejíž pověst poškozuje politický boj a korupce, ale zatím nikoho nepřesvědčila, že je schopna rozšířit svůj vliv dále než za hranice metropole.
 
"Existuje reálné nebezpečí, že al-Šabáb bude poražen jenom proto, aby ho nahradilo něco takového jako spolek válečníků, jejichž drancování způsobí další povstání, obnoví bludný kruh konfliktů a prodlouží utrpení obyčejných Somálců," míní Peter Pham z amerického think tanku Atlantic Council.

Somálsko - červená značka, Etiopie - zelená, Keňa - modrá

Somálsko - červená značka, Etiopie - zelená, Keňa - modrá

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...