Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková přijíždí na jednání

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková přijíždí na jednání - Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková přijíždí na jednání v Lucembursku. Rakousko zablokovalo přístupové rozhovory Unie s Tureckem. (3. října 2005) | foto: Francois Lenoir, Reuters

EU se shodla s Ankarou, vstupní jednání mohou začít

  • 334
Evropská unie může začít jednat o vstupu s Tureckem a Chorvatskem. Ankara přijala kompromis svých odpůrců, Záhřeb začal spolupracovat s haagským tribunálem. Zprávu potvrdily i diplomatické zdroje v Lucemburku.

Ankara přistoupila na kompromisní návrh vyjednávací pozice Evropské unie. V pondělí večer to potvrdil turecký ministr zahraničí Abdullah Gül. 

Gül také uvedl, že se chystá odletět do Lucemburku. Let trvá asi tři hodiny. V lucemburských kuloárech se tedy nevylučuje, že slavnostní zahájení přístupových rozhovorů se stihne podle původního plánu ještě v pondělí. Přístupové rozhovory s Tureckem měly původně začít v pondělí v 17 hodin. Diplomaté však jejich začátek odložili na neurčité datum.

Turecká vláda dostala kompromisní dohodu o tzv. mandátu EU, jehož přesný obsah není zatím znám, v pondělí odpoledne. Ministři zemí EU se na návrhu dohodli po mnoha hodinách jednání. Několik hodin pak ještě dokument studovali turečtí představitelé. 

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková v Lucembursku nejprve prohlásila, že Unie nebude schopna pojmout tak "obrovskou, lidnatou a chudou muslimskou zemi jako je Turecko". Rakušané navrhovali, že by na konci vyjednávání s Tureckem nemuselo být jeho plnohodnotné členství v Unii, ale spíš jakési "privilegované partnerství.

Zachraňte rozhovory, vzkázala Riceová
Do kritické situace se vložily i Spojené státy. Ministryně zahraničí Condloleezza Riceová hovořila telefonicky s tureckým premiérem.

Vstup Turecka do EU podpořili podle i irácký prezident Džalál Talabání a jeho český protějšek Václav Klaus. Talabání přiletěl do Prahy na třídenní návštěvu.

Turecko změny odmítalo
"Jsem přesvědčený, že závěr jednání bude pozitivní a přístupové rozhovory začnou podle plánu," neskrýval ještě v neděli své naděje eurokomisař pro rozšiřování EU Olli Rehn.

Své znepokojení dali najevo i představitelé Turecka. "Každou minutou roste napětí a po všech peripetiích by to nemusel být nejlepší začátek vyjednávání," citovala v pondělí ráno agentura Reuters prohlášení tamních úřadů.

"Naše postoje k vyjednávání, které jsou v zájmu tureckého národa, budeme nadále bránit," reagoval na rozkol v EU turecký premiér Recep Erdogan. Ministr zahraničí Abdulláh Gül prohlásil, že "Turecko odmítá jakékoliv navrhované změny".

Prokurátorka: Chorvaté už spolupracují s ICTY
Unie také otevřela dveře ke vstupním rozhovorům Chorvatům. Přibližování Chorvatska a Evropské unie až dosud bránila neochota země spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Podle jeho prokurátorky Carly del Ponteové však v posledních týdnech padla i tato překážka.

"Chorvatské úřady nám byly plně nápomocny při pátrání po generálovi Ante Gotovinovi a snahách o jeho zatčení," citovala agentura Reuters prohlášení prokurátorky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video