Janez Janša (vlevo) a José Manuel Barroso

Janez Janša (vlevo) a José Manuel Barroso - Slovinský premiér Janez Janša a prezident Evropské komise José Manuel Barroso | foto: Reuters

EU se o detailech boje s klimatem chce dohodnout ještě letos

  • 6
Evropská unie se do konce letošního roku dohodne na detailech boje s klimatickými změnami. Dnes se na tom shodli šéfové vlád členských států EU na summitu v Bruselu. Novináře o tom informoval slovinský premiér Janez Janša, jehož země unii v současnosti předsedá.

Jednání do poslední chvíle ohrožovaly spory o to, do jaké míry se ochranná ekologická opatření projeví v průmyslové sféře. Po krátkém přerušení se závěry podařilo zformulovat kompromisně.

Obavu vzbuzoval zejména názor, že by se provozy nesplňující přísné předpisy mohly přesunout například do Číny, která si s ekologií nedělá zdaleka takovou hlavu jako Evropa.

Produkty z těchto přesunutých továren by putovaly zpět do Evropy. Což by v celkovém důsledku znamenalo, že ačkoliv by emise oxidu uhličitého v Evropě klesly, globálně by jich přibylo.

"Summit uznal, že tato obava existuje. Především v energeticky náročných sektorech, které jsou vystavené mezinárodní konkurenci," připustil slovinský premiér Janša.

Ocelárny, hliníkárny či cementárny by si v budoucnu měly kupovat emisní povolenky, které jim dovolí vypouštět do ovzduší oxid uhličitý. Unie se ovšem stále nedohodla na definici "energeticky náročného provozu" a fungování systému emisních "odpustků".

Dvoudenní summit tak nepřinesl příliš hmatatelných výsledků. Francie a Velká Británie přišly s myšlenkou snížit daň z přidané hodnoty týkající se "zelených" (tedy ekologických) produktů - například ledniček, myček nádobí, elektroniky nebo aut, aby se podpořil jejich prodej.

Protože ale daňová rozhodnutí Unie musí přijímat jednomyslně, vyhlídky britsko-francouzského návrhu příliš růžové nejsou, uvedla s odvoláním na diplomatické zdroje agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video