Premiér Andrej Babiš v Egyptě (24.2.2019)

Premiér Andrej Babiš v Egyptě (24.2.2019) | foto: František Strnad, iDNES.cz

Lídři evropských a arabských zemí řeší migraci a bezpečnost v regionu

  • 18
Šarm aš-Šajch (od zpravodaje MF DNES) - Na historicky prvním summitu mezi Evropskou unií a Ligou arabských států řeší představitelé 49 zemí migraci, bezpečnost a ekonomické vztahy mezi dvěma regiony. Podle premiéra Babiše, který se rokování v egyptském Šarm aš-Šajchu účastní, musí k řešení vleklých sporů na Blízkém východě přispět zejména tamní státy a geopolitičtí hráči. Egypt na summitu vyzval jednotnému postoji v boji s terorismem.

Ještě začátkem února se přitom evropští a arabští ministři zahraničí při setkání v Bruselu nebyli schopni dohodnout ani na společném prohlášení. „Je to nejen evropské téma,“ uvedl ještě před začátkem zasedání premiér Andrej Babiš. 

Řešení problému tak nyní tkví zejména v jednání o situaci v Sýrii, která zatím příliš nepostoupila. Celá věc se podle Babiše má řešit na půdě Bezpečnostní rady OSN. Dohodnout by se tak musely Spojené státy, Saúdská Arábie, Sýrie ale i Rusko. Dodal, že problém Evropy je i nejednota názorů.

Hlavní problém Evropy i problém arabských států jsou podle Babiše statisíce ilegálních migrantů, které mají na svém území. Celkem jich je až 6 milionů. 

„Stojí to velké peníze a ti lidé by se rádi vrátili domů. Je potřeba region stabilizovat, aby se v něm investoři nebáli investovat a vytvořili Marshallův plán pro Sýrii,“ doplnil Babiš pro české novináře.

Čeští vojáci mají v Egyptě dobrou pověst

Babiš na Sinajském poloostrově navštívil i české vojáky, kteří v mezinárodní misi MFO (Multinational Force and Observers) dohlíží na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. „Čeští vojáci mají v Egyptě skvělou pověst,“ uvedl český premiér po setkání s nimi. Na celé misi se podílí 17 států. Česká strana v rámci mise operuje i se svým letadlem CASA. Celkově mají naši vojáci k dispozici 4 tyto letouny a do budoucna plánuje přikoupit další. Například Sousední Polsko jich má 16.

Ministerský předseda se v neděli také setkal s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem, se kterým jednal o rekonstrukci válkou zpustošené země a možné ekonomické spolupráci. O konkrétních krocích prozatím nejednali. Česká republika v minulosti dodala irácké straně letouny L-159. Na ropu a zemním plyn bohatá země by mohla představovat příležitost i pro další tuzemské firmy. Češi například v Iráku v minulosti pracovali na rekonstrukci rafinérie.

Bilaterální jednání absolvoval i se svým libanonským protějškem Saadem Harírím se kterým také řešil uprchlickou krizi. Jenom v 6,5milionovém Libanonu se nyní zejména kvůli válce v Iráku a Libyi v uprchlických táborech nachází 1,5 milionu běženců. 

Egyptský prezident vyzval k jednotě

Summit LAS – EU oficiálně začal v neděli večer. Sísí na úvod rokování vyzval unii k posílení společného boje proti terorismu. 

Lídr Egypta zároveň přirovnal globální terorismus k nebezpečnému moru a doplnil, že státy LAS a EU se mu musí postavit jednotně. Skutečnost, že se summit koná, je podle něj důkazem, že Evropa a arabské státy jsou více propojeny než rozděleny. Egypt trápí terorismus již mnoho let, na severu Sinaje je aktivní místní větev teroristické organizace Islámský stát (IS).

24.února 2019 v 13:38, příspěvek archivován: 24.února 2019 v 16:05

Premiér @AndrejBabis navštívil základnu South Camp MFO. Mezinárodní jednotka zde dohlíží na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. S monitorováním situace nad egyptsko-izraelskou hranicí pomáhá také 13 českých vojáků a letoun CASA. https://t.co/bVdJH3hYs5

Summitu se účastní zástupci celkem 49 zemí. Evropskou unii na summitu reprezentuje prezident Donald Tusk i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Do Šarm aš-Šajchu má přiletět i německá kancléřka Angela Merkelová nebo premiérka Spojeného království Mayová. Na letišti nedaleko kongresového centra, ve kterém se summit koná, stojí letouny Saúdské Arábie, Bahrainu nebo Turecka.

V pondělí bude Babiš jednat nebo vicepremiérem Jordánska Ajmánem Safadím a setkat se chce také s viceprezidentem Sultanátu Ománu. Kromě politické a bezpečností agendy jsou na plánu i ekonomické otázky. Česko by podle Babiše mělo diverzifikovat český export a podpořit české firmy. Zejména potom ve světle eskalujícího celního napětí ve světě. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video