Jednotky Duvdevanu při zatýkání v izraelském Bejr El. (7. října 2015)

Jednotky Duvdevanu při zatýkání v izraelském Bejr El. (7. října 2015) | foto: Profimedia.cz

Češi cvičili v Izraeli s elitní jednotkou určenou ke krocení Palestinců

  • 121
V Izraeli tento týden skončilo čtrnáctidenní cvičení speciálních sil izraelské a české armády. Podle listu The Jerusalem Post se konalo na základně Ceelim v Negevské poušti a vojáci nacvičovali boj v městském prostředí. Zdokonalovali se i ve střelbě a odstřelování.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc konání společného cvičení potvrdil. „Na společném výcviku si ceníme především zkušeností izraelské strany a také specifických podmínek a prostředí v jejich výcvikových prostorech,“ sdělil ČTK Šulc.

Za Českou republiku se podle Šulce akce zúčastnilo zhruba 50 příslušníků 601. skupiny speciálních sil. Uvedl, že výcvik byl zaměřen „na sdílení zkušeností při vedení protiteroristických operací v zastavěném prostoru“ a konal se na přelomu července a srpna.

Velitel izraelské elitní jednotky Duvdevan, která se cvičení zúčastnila, řekl, že pro jeho oddíl šlo o „smysluplnou a užitečnou“ zkušenost. Specialisté cvičili v zastavěné části základny. Podle listu The Jerusalem Post to pro Čechy byla první příležitost podělit se o znalost boje v městském prostředí s izraelskou elitní jednotkou.

Jednotka Duvdevan má v izraelské armádě mimořádné postavení. Je vysílána na tajné operace na nepřátelské území a hraje speciální roli při palestinských nepokojích: její maskovaní agenti se vmísí do davu bouřících Arabů a když násilí eskaluje, začnou zatýkat. Je to jedna ze dvou jednotek v izraelské armádě, jejíž příslušníci nemusí v akci nosit identifikační znaky a loni ji za mimořádné výkony vyznamenal náčelník generálního štábu Gadi Eisenkot.

Izraelský list připomíná zásluhy Prahy o vznik Izraele, když Češi hned po ustavení izraelského státu poslali zbraně a na území Československa poskytli výcvik izraelským pilotům, specialistům a parašutistům. Čeští specialisté byli nasazeni do několika zahraničních misí včetně Afghánistánu či Mali.

Zásah maskovaných příslušníků Duvdevanu proti palestinským výtržníkům:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video