ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Tragédie v polském dole. Hlášeni jsou čtyři mrtví horníci

  • 1
Čtyři horníci přišli v úterý o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala s odvoláním na báňské úřady.

Šestičlenná skupina horníků dostala za úkol pročistit potrubí nalézající se v hloubce až 600 metrů pod zemí. Při naplnění vodou ale potrubí najednou prasklo a v důsledku zahynuli čtyři lidé, uvedl Piotr Strzoda z báňského úřadu.

„Zprvu byly informace o třech mrtvých, teď už víme, že při neštěstí zahynuli čtyři lidé. Jeden člověk byl zraněn, ale byl při vědomí, další vyvázl bez zranění,“ řekl.

Při neštěstí v polském dole Zofiówka zemřeli čtyři horníci. Šest se pohřešuje

Záchranná akce začala po šesté hodině večerní, ale dosud nejsou podle Strzody zprávy, že by se někoho podařilo vynést z dolu na povrch. Jaworzno, které má asi 90 000 obyvatel, leží mezi Katovicemi a Krakovem.

Potrubí sloužilo k přepravě netoxického materiálu, jako je popel či písek, promíchaného s vodou a sloužícího k vyplnění prostor po vytěženém uhlí, uvedla televize. Dodala, že důl patří třetí největší těžební společnosti v zemi, Tauron Wydobycie, která ve třech dolech zaměstnává 6300 lidí.

Loni zahynulo 36 lidí při důlních neštěstích v Polsku, kde uhlí zůstává velmi důležitým zdrojem energie, poznamenala agentura AFP. Od začátku letošního roku podle serveru Wirtualna Polska přišlo o život v polských dolech dalších 14 lidí, z toho devět v uhelných dolech.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video