Tři varianty jména Muhammad jsou v Anglii a Walesu druhým nejčastějším jménem novorozenců. Ilustrační foto

Tři varianty jména Muhammad jsou v Anglii a Walesu druhým nejčastějším jménem novorozenců. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jméno Muhammad je v Anglii druhé nejpopulárnější, první je Harry

  • 337
Muhammad se v Anglii a Walesu stal druhým nejčastějším jménem udělovaným novorozeným chlapcům, pokud se započtou tři různé pravopisné varianty jména muslimského proroka. Populárnější už je pouze Harry, vyplývá to ze statistiky zveřejněné na stránkách úřadu pro národní statistiky.

Muhammad, Mohammed či Mohammad se za posledních deset let v britském žebříčku nejoblíbenějších křestních jmen posunul o desítky příček nahoru.

Je dokonce populárnější než tradiční domácí křestní jména jako Oliver, Jacob, Peter nebo John. V roce 2012 dostalo jméno po prorokovi muslimů 7 139 chlapců narozených v Anglii či Walesu. Harryů se narodilo jen o 29 více. 

Popularita tohoto jména stále roste a podle webu CNN by se mohla v příštích dvaceti letech dokonce zdvojnásobit. V posledních pěti letech dostalo toto jméno přes 37 tisíc chlapců. V číslech chybějí počty ze Skotska a Severního Irska, které jsou zveřejňovány odděleně.  

Muslimská obec je v Anglii hned druhá nejpočetnější po převládajícím křesťanství. V celostátním sčítání z roku 2011 se k Islámu přihlásilo 2 706 066 lidí. Pro porovnání, k židovství se přihlásilo jen 263 346 obyvatel. 

Podle loňského průzkumu deníku The Telegraph mohou přistěhovalci za "baby boom", který nyní ostrovy zažívají. Minulý rok se zde narodilo nejvíce dětí od  roku 1971 a více než čtvrtinu tvořily děti narozené matkám, které nepocházejí ze Spojeného království. I tak je statistika loňských chlapeckých jmen mnohem pestřejší a čítá přes šest tisíc různých jmen. Z celkových 348 459 nově narozených chlapců tak všechny variace na jméno proroka Muhammada tvoří jen malou část. 

Překvapivé je, že do první desítky se nedostala jména jako John, Peter a George. Na deváté příčce však je jméno prince Williama. Skokan roku se však nachází mnohem hlouběji v tabulce, a to na 88. příčce. Jméno Hugo sem poskočilo o celých jednapadesát míst.  

Nejpopulárnějším dívčím jménem v Anglii a Walesu je nyní Amelia. Na špici vystřídala Lily, která spadla až na pátou pozici. Předehnaly ji Olivia, Jessica a Emily. Celá oficiální statistika je přístupná na stránkách Úřadu pro národní statistiky

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video