Drážďanské nábřeží.

Drážďanské nábřeží. | foto: Soldán Pavel

Drážďanům hrozí kvůli mostu škrtnutí ze seznamu UNESCO

  • 18
Do října musí radní saského města Drážďany změnit plán výstavby nového mostu přes údolí řeky Labe. UNESCO pohrozilo, že jinak tuto část města vyřadí ze svého seznamu kulturního dědictví. Byla by to první památka z 830 zapsaných.

Ultimátum dali vedení města účastníci konference Výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO, které se koná v novozélandském Christchurchi.

Vadí jim, že město chce řešit problémy s dopravou v historické části města výstavbou nového mostu. Ten by podle nich narušil celkový charakter panorama údolí. UNESCO žádá po představitelích města, aby předložili alternativní řešení. "Tříměsíční termín na změnu projektu se podobá vydírání," uvedl podle agentury DPA saský premiér Georg Milbradt.

Místo mostu tunel
Odborníci navrhují, aby oba břehy Labe místo mostu spojil tunel. Na to už je však podle saských představitelů pozdě. Přesto ministryně kultury Eva-Maria Stangeová vyzvala obě strany ke klidnější úvaze. "Politickou chytrost musíme postavit proti zaslepenému jednání a ukvapenému zahájení výstavby," říká ministryně.

Sasku se ultimátum nelíbí, protože omezí život ve městě. Podle představitelů Drážďan staré mosty současnému provozu nestačí, trpí smogem, stejně jako přilehlé čtvrti. O výstavbě mostu rozhodlo dvoutřetinovou většinou místní referendum. "Musíme ctít demokratické principy a respektovat vůli lidu. Teď jsou nám vnucovány příkazy odjinud," dodávají představitelé města.

Podobný názor jako odborníci z UNESCO zastávají i politici z jiných spolkových zemí a jsou na představitele Saska rozezlení.

"Tahle jízda Saska v protisměru musí skončit," řekl předseda kulturního výboru Spolkového sněmu Hans-Joachim Otto. Někteří předáci vládní CDU dokonce uvažují o tom, že by kancléřka Angela Merkelová, předsedkyně CDU, měla svého stranického kolegu Milbradta "ukáznit" s tím, že i Sasko je povinno dodržovat mezinárodní závazky o ochraně kulturního dědictví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video