Španělské úřady zatím identifikovaly 53 obětí středeční letecké havárie.

Španělské úřady zatím identifikovaly 53 obětí středeční letecké havárie. | foto: ČTK/AP, ČTK

Dostaneme cizího nebožtíka, obávají se rodiny obětí madridské havárie

  • 1
Španělské úřady podle všeho stihnou do neděle identifikovat většinu těl obětí středečního leteckého neštěstí v Madridu. Pozůstalí se ale přesto obávají, že by mohlo dojít k záměnám při předávání ostatků rodinám obětí.

Mezi pozůstalými také převládá přesvědčení, že se příčiny nehody, při níž zahynulo 153 ze 172 lidí na palubě letadla společnosti Spanair, nepodaří vyšetřit, uvedla dnes agentura DPA. - čtěte více o nehodě letadla

Úřadům se zatím podle agentury AFP podařilo identifikovat 53 mrtvých. U zbývajících je nutná analýza DNA, protože těla znetvořil požár vraku letadla.

Řada pozůstalých se nicméně přesto obává záměn při předávání těl obětí. K podobnému skandálu došlo v roce 2003, kdy se v Turecku zřítilo španělské armádní letadlo, v jehož troskách zemřelo 62 vojáků. Později se zjistilo, že 22 rodin dostalo nesprávné tělo.

Policie nadále vyšetřuje příčiny středeční nehody. V současnosti úřady pracují se dvěma verzemi: podle jedné způsobil zřícení letadla náhlý výpadek obou motorů, podle druhé ho zavinily odštěpky levého motoru, které poškodily kormidlo stroje. - čtěte Neštěstí v Madridu nezavinil hořící motor, stroj se vzňal až po pádu

Španělský deník ABC už dříve s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování uvedl, že letadlo nemělo dostatečnou rychlost, aby mohlo vzlétnout.

Podobně se vyjádřila i cestující Ligia Palominová Riverosová, která havárii přežila. "Pohybovali jsme se velmi pomalu, nakonec jsme ale vzlétli," řekla agentuře AP. Potom se však podle ní křídla stroje prudce propadla a letadlo se zřítilo.

Rodiny obětí zůstávají k vyšetřování skeptické. "Nakonec řeknou, že je to chyba pilota, který zahynul. Celá věc vyšumí do ztracena," citovala DPA jednoho z pozůstalých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video