Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na imigranty chce Trump zavést přísný filtr. Dostanou seznam otázek

  22:20aktualizováno  16. srpna 7:44
Kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump znovu připsal vzestup Islámského státu současné administrativě prezidenta Baracka Obamy. Rovněž prohlásil, že dočasně zastaví příjem migrantů ze zemí, které mají pověst exportérů terorismu. Vyřazeni budou všichni, kdo chovají „nepřátelské postoje“ vůči USA a vůči jejich principům.
Donald Trump v Ohiu (15.8.2016).

Donald Trump v Ohiu (15.8.2016). | foto: Eric ThayerReuters

Republikánský kandidát slíbil zavedení nových pravidel pro výběr imigrantů. Půjde prý o přísný filtr. „Vzhledem k hrozbám, jimž čelíme, je čas zavést nové kontroly. Označil bych je za důkladný filtr,“ prohlásil Trump.

Agentura AP s odkazem na členy Trumpovy kampaně uvedla, že zájemci o přijetí v USA budou odpovídat na otázky týkající se náboženské svobody, rovnosti pohlaví nebo práv homosexuálů.

USA propustily 15 zajatců z Guantánama, Trump chce věznici zachovat

Spojené státy propustily 12 Jemenců a tři Afghánců ze základny Guantánamo a přepravily je do Spojených arabských emirátů. V pondělí to oznámila agentura AP s odvoláním na americké vládní zdroje. Podle ní to je největší skupina vězňů, která byla z Guanánama jednorázově propuštěna od roku 2009, kdy převzal prezidentský úřad Barack Obama.

USA ve věznici zadržují osoby podezřelé z terorismu, nyní v ní zůstává 61 zajatců. Obama přitom chce věznici uzavřít ještě předtím, než v lednu odejde z funkce. Zrušení zařízení na Guantánamu slíbil už po vstupu do Bílého domu. Donald Trump ale v pondělí uvedl, že v případě zvolení věznici ponechá v provozu.

Vláda bude využívat dotazníky, sociální sítě, bude se dotazovat také přátel a rodiny, aby zjistila, zda žadatel ctí americké hodnoty, jako je tolerance a pluralismus. Víza nebudou udělena nikomu, u koho nebude možné provést náležitou prověrku.

Ve svém projevu věnovaném zahraniční politice Trump sice nenazval Obamu zakladatelem Islámského státu (IS) jako před týdnem, ale prohlásil, že prezident neprojevil morální odvahu (více čtěte zde).

Obamova politika podle Trumpa „bez diskuse přímo zapříčinila vzestup IS“. Trumpova soupeřka ve volbách a představitelka demokratického tábora Hillary Clintonová podle republikánského kandidáta nemá „duševní ani fyzickou výdrž“ k boji proti IS a proti „mnoha nepřátelům“, jimž USA čelí.

Americké volby

Trump kromě jiného v Ohiu prohlásil, že zamezí Islámskému státu používat internet a sociální sítě k náboru nových lidí a k propagandě. Bude proti němu bojovat vojensky, ale také na kybernetickém poli. „Nemůžeme dovolit, aby se internet stal nástrojem rekrutování,“ řekl Trump. Zničení IS označil za hlavní cíl své zahraniční politiky.

Trump také změnil svůj dosavadní postoj k NATO, když prohlásil, že v případě zvolení bude s aliancí v boji proti IS úzce spolupracovat. „Při této misi budeme s NATO úzce spolupracovat,“ uvedl. V minulosti pohrozil, že za jeho vedení USA nemusejí za určitých podmínek respektovat závazky vůči jiným členům aliance.

S poukazem na Rusko ale zároveň řekl, že při plnění základního cíle své zahraniční politiky, jímž bude zničení IS, bude spolupracovat s jakoukoli zemí, která bude tento cíl sdílet. „Jakákoli země, která bude mít stejný cíl, bude našim spojencem,“ dodal.

Trump také hodlá pokračovat ve využívání bezpilotních letounů k náletům na teroristické cíle. „Musíme ale také zajímat vysoce cenné cíle, abychom získali informace pro rozebrání jejich orgnizací,“ řekl.

Trump není kvalifikovaný pro úřad prezidenta, říká Biden

Podle současného viceprezidenta Joea Bidena nemá Donald Trump ponětí o zahraniční politice. Biden v pondělí poprvé vystoupil po boku kandidátky demokratů Hillary Clintonové ve Scrantonu v Pensylvánii. Řekl, že když Trump označil prezidenta Baracka Obamu za zakladatele Islámského státu, zvýšil tím nebezpečí pro americké vojáky působící v Iráku.

„Trump už nyní činí z naší země méně bezpečné místo,“ řekl viceprezident. Trump podle něj nemá ponětí o zahraniční politice, o životě amerických pracujících či o mimoamerických tématech. „Snaží se nám tvrdit, že má zájem o střední třídu? Dejte mi pokoj, takový nesmysl,“ řekl Biden.

Podle něj Trump nemá předpoklady stát se prezidentem, chybí mu zkušenost se zahraniční politikou a také zájem dovědět se něco o mezinárodních výzvách. Biden prohlásil, že kdyby byl Trump prezidentem, nenabádal by svého syna Beaua ke službě v armádě, protože by Trumpa nepovažoval za důvěryhodného vůdce. Bidenův syn Beau zemřel loni na rakovinu.

Biden před shromážděnými řekl, že zvolení Clintonové jako první ženy do Bílého domu bude mít dopad na ženy v celé Americe. Podle něj voliči Clintonovou znají jako „chytrou, tvrdou a inteligentní“, ale nevědí o její snaze zlepšit životy amerických dělníků i střední třídy. „V těchto volbách je jenom jedna osoba, která vám pomůže, a to je Hillary Clintonová,“ doplnil Biden.

Americké prezidentské volby 2016
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...