Donald Trump a Kim Čong-un se sešli na singapurském ostrově Sentosa.

Donald Trump a Kim Čong-un se sešli na singapurském ostrově Sentosa. | foto: AP

Zamilovali jsme se do sebe, prohlásil Trump o svém vztahu s Kimem

  • 189
Americký prezident Donald Trump promluvil o svém vztahu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Na mítinku se svými příznivci ve městě Wheeling v západní Virginii v sobotu řekl, že se „do sebe zamilovali“. Pochlubil se také, že mu lídr KLDR napsal krásné dopisy.

„Byl jsem tvrdý, on také, bylo to mezi námi nahoru a dolů,“ vyprávěl šéf Bílého domu o tom, jak se Kima na jednání snažil přesvědčit, aby se Severní Korea vzdala atomových zbraní.

„A potom jsme se zamilovali. Jasné? Ne, opravdu,“ ujišťoval podle agentury Reuters prezident největší světové velmoci. O polovinu mladší Kim si srdce dvaasedmdesátiletého prezidenta získal nejen během jejich zatím jediného setkání v červnu v Singapuru, ale i dopisy, které mu napsal. 

Jejich vztah ovšem podle Trumpa přinesl i konkrétní politické plody v podobě Kimova slibu, že zruší veškeré atomové a raketové testy. Analytici jsou však k jeho optimismu skeptičtí, žádný pozorovatelný pokrok denuklearizace Korejského poloostrova prý zatím vidět není.

Vztah mezi Trumpem a Kimem měl v minulosti do idyly daleko. Několikrát se vzájemně počastovali nadávkami. Prezident USA o severokorejském vůdci hovořil jako o „malém a tlustém“ a označil jej také za „rakeťáka“. Vůdce KLDR zase o Trumpovi řekl, že je choromyslný a měl jej za „starého blázna“.

Ve Wheelingu dala hlava USA najevo, že z případné kritiky svých slov o vztahu s Kimem si nic nedělá. 

„Donald Trump říká, že se zamilovali. To je hrozné, hrozné, že? Je to tak neprezidentské,“ dělal si legraci a následně ukázal na dav lidí, který se ve Wheelingu shromáždil.

„Vždycky říkám, že je ohromně snadné být prezidentský. Ale to by se do téhle natřískané haly nechtělo zvenku dostat dalších deset tisíc lidí, stálo by jich tam jen dvě stě,“ uzavřel Trump.

KLDR si postěžovala

Že vztah obou zemí neodpovídá zcela vztahu dvou zamilovaných, ale naznačil šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho, který v sobotu promluvil ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Řekl, že odhodlání Severní Koreje naplnit obsah společného prohlášení se Spojenými státy o jaderném odzbrojení na Korejském poloostrově je neochvějné. ale že od USA nevidí odpovídající reakci na projevy „dobré vůle“ ze strany Pchjongjangu.

Nedůvěru KLDR vůči Washingtonu podle ministra zahraničí prohlubuje pokračující působnost sankcí. „Bez důvěry v USA nebude žádná jistota ohledně naší národní bezpečnosti a za takových podmínek nepřichází v úvahu, že se nejdříve jednostranně odzbrojíme,“ řekl Ri podle agentury Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video