Trumpovy londýnské přešlapy. Byl nervózní, ale lepší se, říkají znalci

  • 172
Porušil americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií oficiální protokol při aktuálním setkání s britskou královnou Alžbětou II. a ostatními členy královské rodiny, anebo se ve srovnání s minulostí zlepšil? Názory na jeho počínání stran etikety a královského protokolu se liší.

Místo úklony podaná ruka, podivný silný stisk ruky, žoviální poplácání královny po zádech během státního banketu v Buckinghamském paláci... Světovým médiím během právě probíhajícího setkání Donalda Trumpa a jeho nejbližších s královskou rodinou v Londýně neunikl nejmenší prezidentův pohyb.

„Řeč těla amerického prezidenta během letošní oficiální návštěvy Spojeného království prozrazuje, že se tento státník od loňska konečně naučil královský protokol,“ píše znalkyně etikety Judi Jamesová pro web The Telegraph

Zatímco loňská návštěva prezidenta USA ve Velké Británii byla podle ní „trapně nepříjemná“, tento rok  „můžeme vidět velmi odlišného Trumpa, který bere své společenské povinnosti velice vážně,“ dodává Jamesová. A jak odbornice píše dál, dokonce i královna Alžběta II. vypadala při jejich shledání potěšeně.

Hned v úvodu setkání se podle některých britských médií dopustil americký prezident drobného přešlapu. Místo tradiční poklony podal britské panovnici ruku. Některá média přitom označila jejich podání ruky za „podivné“.

První dáma USA, Melania Trumpová, zase před královnou neudělala tradiční pukrle.

„Pokud Alžběta II. přijímá jinou hlavu státu, přijímá partnera. Donald Trump je hlavou suverénního státu, není proto důvod, aby se královně ukláněl, není její poddaný. Totéž platí i pro jeho manželku Melanii,“ hodnotí pro iDNES.cz bývalý ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

Taktéž ono podivné podání ruky hodnotí Forejt poměrně tolerantně. Podle něj bylo ono „ťuknutí“ projevem prezidentovy opatrnosti. I v klobouku totiž britská královna dosahuje Trumpovi sotva po ramena.

„Jsem smířlivější i ve věci onoho poplácání královny po zádech během státního banketu v Buckinghamském paláci... podle mě jde o gesto prezidentovy nervozity,“ míní Forejt.

V čem se ale on i britská a americká média shodnou, je nevhodnost probírání politických témat. „Prezident Trump se loni nevhodně vyjádřil ohledně svého pohledu na brexit, to by s královnou vůbec řešit neměl, protože je to věc politická,“ upřesňuje Forejt.

03.června 2019 v 09:51, příspěvek archivován: 04.června 2019 v 12:54

.@SadiqKhan, who by all accounts has done a terrible job as Mayor of London, has been foolishly “nasty” to the visiting President of the United States, by far the most important ally of the United Kingdom. He is a stone cold loser who should focus on crime in London, not me......

Obdobně se nechal slyšet i americký zpravodajský magazín PBS NewsHour. Podle nich prezident USA porušil protokol tím, že se na Twitteru vyjádřil k britské domácí politice. Trump totiž označil starostu Londýna Sadiqa Khana za „unylého ztroskotance“ a neřáda, který ve vedení londýnské radnice odvedl „příšernou práci“.

„Celkově Trump působil uvolněněji a příjemněji než v loňském roce. A měl zapnuté sako,“ doplňuje Forejt. Stejně jako The Telegraph poukázal na to, že Alžběta II. přijala prezidenta s úsměvem. Vyzdvihl také, že se setkání s prezidentem zúčastnilo mnoho členů královské rodiny.

Výjimkou byl předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který se slavnostního banketu na protest proti prezidentově „misogynní a rasistické rétorice“ nezúčastnil, a rovněž americká manželka prince Harryho Meghan.

„Trumpova řeč těla naznačila, že není v nepřátelském prostředí, byl ale nervózní. To by byl na jeho místě asi každý,“ dodává Forejt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video