Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un si v...

Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un si v Singapuru třesou rukama po závěrečné tiskové konferenci, na které podepsali „komplexní a důležitý“ dokument. (12. června 2018) | foto: Reuters

Trump poděkoval Kimovi za vstřícnost, sankce vůči KLDR však stále platí

  • 3
Americký prezident Donald Trump poděkoval severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi za odvahu a vstřícnost, s jakou přistupuje k jednáním kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Sankce vůči severokorejskému režimu však zůstávají v platnosti, zdůraznil Trump v projevu k Valnému shromáždění OSN.

Trump podotkl, že KLDR zastavila jaderné testy, propustila americká rukojmí a její rakety již nadále nelétají přes jihokorejskou hranici. Kimovi, s nímž se v červnu sešel na historické schůzce v Singapuru, poděkoval za „odvahu a kroky, které dosud podnikl“.Ocenil také podporu Jižní Koreje, Japonska a Číny. Severní Korea nicméně musí podle Trumpa podniknout ještě řadu kroků.

Kim na singapurském summitu slíbil pracovat na jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Trump mu výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a rušení sankcí.

Trumpova slova na adresu KLDR byla o poznání mírnější než loni, kdy hlava USA ve Valném Shromáždění OSN označila severokorejský režim za zvrácený a obvinila ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Trump tehdy řekl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

V pondělí Trump uvedl, že další vrcholná schůzka s Kimem se pravděpodobně uskuteční „velmi brzy“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video