„Uchovám Ameriku velkou“. Trump oficiálně zahájil kampaň za znovuzvolení

  • 167
Začátek kampaně za znovuzvolení byl pro amerického prezidenta Donalda Trumpa spíše symbolický, neboť pořádá mítinky se sympatizanty od příchodu do Bílého domu. Jeho opětovná kandidatura je známa od prvního dne jeho prvního prezidentského mandátu. Na mítinku v Orlandu na Floridě pak v úterý prohlásil, že oficiálně začíná svou kampaň za znovuzvolení prezidentem USA.

„Spouštím oficiálně svou kampaň pro druhý mandát,“ prohlásil Trump před asi dvaceti tisíci svými jásajícími přívrženci a slíbil „Uchovat Ameriku velkou“ v narážce na heslo své předchozí kampaně Make America Great Again (Učiňme Ameriku opět velikou), které mu pomohlo až k překvapivému vítězství ve volbách v roce 2016.

„Jestli chcete skoncovat s tím zkorumpovaným systémem jednou provždy, přijďte 3. listopadu (k urnám) a hlasujte, hlasujte, hlasujte,“ řekl. „Už jednou jsme to udělali a teď to zopakujeme. Tentokrát dílo dokončíme,“ dodal.

„Další čtyři roky! Další čtyři roky!“ skandovali prezidentovi stoupenci.

To, že bude opět kandidovat, přitom Trump oznámil už dříve. Takové brzké oznámení s ohledem na praxi předchozích prezidentů bylo považováno za nestandardní. Například Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama ohlásil až ve třetím roce ve funkci, že chce v Bílém domě po konci prvního mandátu zůstat i další čtyři roky.

Důvod, proč se Trump rozhodl zopakovat svá dřívější oznámení o kandidatuře, vidí deník The New York Times (NYT) v postupu uchazečů o prezidentskou nominaci Demokratické strany.

„(Trump) a jeho kampaňoví poradci sledují demokratické prezidentské uchazeče, kteří oznamují kandidaturu a následně ji podruhé vyhlašují, aby vyvolali novou vlnu zájmu médií, takže i Trumpův tým touží po osobité události, která by podtrhla jeho oficiální oznámení,“ napsal NYT.

Jak přesně ale taková akce bude vypadat, bylo dlouhé měsíce tématem interních debat poradců i představitelů Bílého domu. Mezi nápady byly návrhy na zahajovací turné po několika státech USA a prezidentův zeť Jared Kushner chtěl podle NYT opět využít jízdu na eskalátoru, kterou Trump ve svém mrakodrapu Trump Tower kampaň v roce 2015 zahájil. 

Nakonec ale zvítězila Florida, kterou jako to správné místo ke startu volebního souboje Trumpovi doporučilo několik poradců.

Jestli mě nezvolí znovu, trh se zřítí jako nikdy předtím, tvrdí Trump

Výsledky na Floridě byly ve volbách v roce 2016 totiž známkou toho, že Trump míří k vítězství nad demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou. A rovněž v roce 2020 bude Florida klíčovým státem, kde Trump musí vyhrát a kde prozatím průzkumy prezidentovi slibují jen těsné vítězství.

„Panečku! Právě jsem se dozvěděl, že na naše OZNÁMENÍ v Orlandu na Floridě v úterý 18. června už je 74 000 žádostí do arény s 20 000 místy. Se všemi velkými událostmi, které máme za sebou, se zdá, lístek sem bude ten nejžádanější ze všech. Uvidíme se na Floridě!“ napsal Trump minulý týden na Twitteru.

Floridská verze deníku USA Today k velkému zájmu poznamenala, že ani získání lístku nezaručilo vstup do haly, kam se dostali jen ti, kteří se do fronty u vchodu zařadili nejdříve. Pro ostatní byly zřízeny velkoplošné obrazovky na venkovním prostranství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video