Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020)

Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020) | foto: Reuters

Kosovo vyznamenalo Trumpa. Poděkovalo mu za podporu nezávislosti země

  • 104
Kosovo v pátek udělilo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi jedno ze svých nejvyšších vyznamenání za příspěvek jeho vlády k zajištění svobody této bývalé srbské provincie a také míru a usmíření v regionu. Americká vláda se v poslední době aktivněji zapojila do mezinárodního úsilí o normalizaci vztahů mezi Kosovem a Srbskem, které nezávislost své bývalé autonomní oblasti nadále odmítá uznat.

Informovala o tom agentura AP. Kosovský prezident Hashim Thaçi Trumpa vyznamenal Řádem za svobodu. Toto vysoké ocenění se uděluje občanům Kosova i jiných států za jejich významný přínos k ochraně svobody Kosova.

Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti před dvěma týdny podepsali v Bílém domě dohodu a normalizaci ekonomických vztahů. Washingtonu se nicméně nepodařilo přimět Vučiče k tomu, aby podepsal bod, který konstatuje, že cílem je vzájemné uznání Srbska a Kosova.

Stop levicovým lžím. Trump chce učit americké školáky vlastenectví

Představitelé Albánců, kteří tvoří většinu obyvatelstva Kosova, v roce 2008 jednostranně vyhlásili nezávislost této oblasti. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad nad svou provincií ztratil kontrolu po ozbrojeném konfliktu ukončeném nálety NATO na Srbsko.

Nezávislost Kosova aktuálně uznává zhruba polovina členských států OSN, mezi nimiž je vedle USA i většina zemí EU, včetně České republiky. Na druhé straně odmítavý postoj Srbska podporují například Rusko, Čína, Indie a Izrael. Uznání se Priština zatím nedočkala ani od pěti členů EU - Slovenska, Španělska, Řecka, Kypru a Rumunska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video