Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Mé jaderné tlačítko je větší a funguje, vzkázal Trump Kimovi do KLDR

  • 437
Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním USA je "daleko větší a mocnější" než to, které je na stole severokorejského diktátora Kim Čong-una. Americký prezident Donald Trump to uvedl v reakci na novoroční Kimův projev, v němž vůdce KLDR pohrozil tím, že celé území USA je v dostřelu severokorejských jaderných zbraní.

„Mohl by mu někdo z jeho vysáté a vyhladovělé země laskavě oznámit, že i já mám jaderné tlačítko, ale je mnohem větší a mocnější než to jeho, a mé tlačítko funguje!“ napsal v úterý Donald Trump na twitteru s odkazem na Kimův pondělní projev. 

Severokorejský lídr v něm prohlásil, že má na stole stále připravené odpalovací tlačítko, ale jaderné zbraně použije jedině v případě, že by bezpečnost země byla ohrožena. Rovněž vybídl ke zvýšení výroby mezikontinentálních raket a jaderných hlavic a také k jejich rychlejšímu rozmístění.

Rusko by nám mělo více pomáhat s KLDR, řekl Trump po telefonátu s Putinem

Zatímco k USA zvolil tradičně ostrý postoj, sousední Jižní Koreji nabídl zlepšení vztahů a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě, která proběhne právě v sousední zemi. Dokonce rozhodl, že jeho země dnes znovu zprovozní pohraniční horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci s Jižní Koreou. V televizním prohlášení to sdělil jeden z představitelů KLDR

Jižní Korea poté podle agentury AP oznámila, že se svým severním sousedem již zahájila na této lince předběžnou komunikaci s cílem prověřit, zda spojení dobře funguje. Mluvčí jihokorejského prezidenta označil obnovení horké linky v pohraniční vesnici Pchanmundžom za významný posun v napjatých vzájemných vztazích.

Linku, která v minulosti představovala zásadní komunikační kanál mezi oběma zeměmi, KLDR opakovaně přerušovala v dobách zvýšeného napětí. Naposledy se tak podle agentury Reuters stalo v únoru 2016, kdy Pchjongjang linku pozastavil v odvetě za uzavření společné průmyslové zóny Kesong.

Trump: Palestinci nejsou ochotni bavit se o míru

Americký prezident v úterý rovněž prohlásil, že by Spojené státy mohly ukončit finanční podporu poskytovanou Palestincům. Podle Trumpa se USA za stovky milionů dolarů ročně nedostává ze strany Palestinců žádného uznání či respektu. „Když se Palestinci už nejsou ochotni bavit o míru, proč bychom jim v budoucnu měli platit jakékoli z těchto ohromných částek?“ napsal Trump na twitteru v reakci na neochotu Palestiny akceptovat mírová jednání zprostředkovaná USA.

Trump v prosinci popudil Palestince a další muslimské národy regionu tím, že uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil, že tam Washington přesune americkou ambasádu. Představitelka palestinské samosprávy označila Trumpovo úterní prohlášení za vydírání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video