Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gratulace Putinovi otřásla Bílým domem, Trump vyhodil klíčového poradce

  9:47aktualizováno  11:16
Personální kolotoč v administrativě Donalda Trumpa se ne a ne zastavit. Americký prezident ve čtvrtek oznámil, že z funkce poradce pro národní bezpečnost odchází Herbert Raymond McMaster, vystřídá ho někdejší americký zástupce při OSN a známý jestřáb John Bolton.
John Bolton (vlevo) a Herbert McMaster

John Bolton (vlevo) a Herbert McMaster | foto: Reuters

Trump byl podle amerických médií s McMasterem v poslední době nespokojen. Neshody vyvrcholily v úterý únikem interního dokumentu z Bílého domu. List The Washington Post na jeho základě napsal, že Trump pogratuloval ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení i přes to, že mu to McMasterovi lidé důrazně nedoporučovali. 

Podle zdrojů washingtonského deníku dostal Trump od svých bezpečnostních poradců písemné instrukce k telefonátu s Putinem, v nichž byla hůlkovým písmem zdůrazněna výzva „NEGRATULOVAT“. Trumpův bezpečnostní tým zároveň prezidentovi doporučil, aby se kriticky zmínil o útoku na agenta Sergeje Skripala.

Trump, který podle lidí ze svého okolí mnohdy podobné instrukce ani nečte, tuto radu ignoroval a navzdory dřívějšímu ujišťování svých mluvčích, že žádnou gratulaci nechystá, Putinovi blahopřál. To popudilo některé přední členy Republikánské strany. Například senátor John McCain řekl, že by Trump neměl gratulovat „diktátorovi, který vyhrál v podvržených volbách“.

Gratulace Donalda Trumpa prezidentovi Ruska:

Trump byl podle televize CNN kvůli zveřejnění interního dokumentu velmi rozezlen. Podle stanice byla ve čtvrtek v Bílém domě velmi dusná atmosféra a Trump mezi svými poradci intenzivně hledal viníka úniku zmíněných instrukcí do rukou washingtonských novinářů.

Přichází jestřáb Bolton

Bílý dům v prohlášení uvedl, že McMasterův odchod byl již nějakou dobu zvažován a že nejde o reakci na jedinou událost. „Jsem velmi vděčný za služby generála H. R. McMastera , který odvedl skvělou práci a vždy bude mým přítelem,“ napsal Trump. Sám generál dodal, že hodlá v létě požádat o uvolnění z armády a odejít z veřejných služeb.

Herbert McMaster: veterán válek v Perském zálivu i Afghánistánu

Devětašedesátiletý Bolton v minulosti prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Zatímco v prvních dvou případech volí i Trump konfrontační politiku, k Rusku má méně kritický přístup.

Krátce po oznámení svého chystaného nástupu do funkce Bolton televizi Fox News řekl, že hodlá pro Trumpa být „čestným zprostředkovatelem“ nejrůznějších pohledů a variant řešení bezpečnostních záležitostí. Prezident podle něho potřebuje, aby mezi jeho poradci probíhala svobodná výměna názorů.

Muž, který pracoval již pro předchozí republikánské prezidenty Ronalda Reagana a George Bushe staršího i mladšího, zároveň odsoudil zmíněný informační únik, který jej prý rozzuřil. Trumpovu gratulaci Putinovi označil za zdvořilostní záležitost.

Po McMasterovi a Michaelu Flynnovi, který odešel kvůli zprávám o svých pochybných kontaktech v Rusku, bude Bolton již třetím bezpečnostním poradcem během 14 měsíců Trumpova působení.

Odchody z Bílého domu

13. února 2017 - Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím začala prověřovat FBI, odstoupil z funkce po 24 dnech v úřadu.

5. dubna - Trump odvolal svého hlavního stratéga Stevea Bannona z pozice stálého člena Národní bezpečnostní rady. Kontroverzního poradce mnozí označovali za nekompetentního, Bannon vedl do svého jmenování extremistický a xenofobní server Breitbart News.

9. května - Trump odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho údajně kvůli ztrátě důvěry a chybám při vyšetřování skandálu kolem e-mailů Hillary Clintonové. Podle názoru většiny médií byl skutečnou příčinou Trumpův odpor k vyšetřování údajných zásahů Ruska do voleb, které měly Trumpa zvýhodnit. Novým šéfem FBI se v srpnu stal Christopher Wray.

21. července - Trump jmenoval ředitelem komunikace Bílého domu svého příznivce Anthonyho Scaramucciho. Na znamení nesouhlasu s jeho jmenováním rezignoval Trumpův mluvčí Sean Spicer. Trump po deseti dnech Scaramucciho odvolal.

28. července - Trump odvolal personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse. Novým personálním ředitelem byl jmenován dosavadní ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly.

28. února 2018 - Rezignaci ohlásila šéfka tiskového oddělení Bílého domu Hope Hicksová. Do konfliktu s Trumpem se dostala poté, co sepsala prohlášení, v němž se Bílý dům zastal prezidentova poradce Roba Portera, který rezignoval kvůli obvinění z domácího násilí. Učinila tak bez konzultace s prezidentem.

2. března - Kvůli "osobním důvodům" rezignoval představitel USA pro severokorejské záležitosti Joseph Yun, který představoval hlavní komunikační kanál mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

7. března - Rezignoval hlavní Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn, který se postavil proti plánu na zavedení cla na dovoz oceli a hliníku. Jeho nástupcem bude televizní komentátor Larry Kudlow.

13. března - Trump oznámil, že Rexe Tillersona v čele ministerstva zahraničí nahradí dosavadním šéfem CIA  Mikem Pompeem (od 31. března). CIA má pak nově vést jako první žena v historii Gina Haspelová.

McMasterův odchod přichází týden po oznámení změny na postu ministra zahraničí, ze kterého Trump odvolal Rexe Tillersona, s nímž McMaster souzněl ve snaze zmírňovat nejráznější zahraničněpolitická rozhodnutí podle mnohých často impulzivně jednajícího prezidenta. Znalci poměrů v Bílém domě tvrdí, že s příchodem Boltona a navrženého Tillersonova nástupce Mika Pompea mohou v prezidentově okolí převládnout zastánci tvrdé linie.

Trumpa opustil významný právník

Trump ve čtvrtek zaznamenal ještě jedno personální oslabení. Odchod z jeho právního týmu, který se zabývá kauzou údajného ruského vlivu na prezidentské volby, oznámil jeho vůdčí člen John Dowd. Podle zdrojů listu The New York Times se rozhodl odejít, protože prezident nebral ohled na jeho rady.

Dowd byl v pozici od loňského léta, kdy z týmu zabývajícího se ruskou rolí při volbách odešel Trumpův advokát Marc Kasowitz. V e-mailu zaslaném agentuře AP Dowd ke svému rozhodnutí uvedl: „Mám prezidenta rád a přeji mu vše dobré.“ O obměně týmu se hovořilo už několik dní. 

Trump tento týden do skupiny jmenoval washingtonského právníka Josepa diGenovu, který nařkl FBI a ministerstvo spravedlnosti, že se snaží zkoncipovat lživá obvinění Trumpa ze spolupráce s Ruskem v předvolební kampani. Agentura Reuters to označuje za známku agresivnějšího postoje Trumpových lidí vůči zvláštnímu vyšetřovateli FBI Robertovi Muellerovi, který se „ruskou kauzou“ zabývá.

Trump trvá na tom, že jeho tým s Ruskem v době kampaně nijak nespolupracoval, a vyšetřování označil za hon na čarodějnice. Jeho výpady vyvolaly spekulace, že Trump chce Muellera odvolat. Trumpův právník Ty Cobb ale prohlásil, že prezident o tom neuvažuje. Trump ve čtvrtek znovu potvrdil, že je připraven před Muellerem vypovídat. Na otázku, zda chce před Muellerem svědčit, odpověděl: „Ano, chci.“ 

Sněmovní výbor pro tajné služby dnes schválil svou konečnou zprávu o ruském vlivu na americké prezidentské volby. Dokument, který má být zveřejněn po prověření tajnými službami, konstatuje, že Trumpova kampaň s Ruskem nespolupracovala. Demokraté se zprávou nesouhlasí a domnívají se, že vyšetřování bylo ukončeno předčasně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....