Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica | foto: Profimedia.cz

Dohody s EU nás jen vlákají do pasti, soudí srbský premiér

  • 14
Krátce po nedělních prezidentských volbách se v Srbsku schyluje k vládní krizi. Premiér Vojislav Koštunica totiž odmítl podepsat jakékoli dohody s Evropskou unií a označil je za past, která má Bělehrad donutit akceptovat nezávislé Kosovo.

Nově zvolený prezident Tadič, jehož Demokratická strana je spolu s Koštunicovou Demokratickou stranou Srbska součástí vládní koalice, naopak další integraci do Unie podporuje. Koštunica chce, aby o jeho postoji rozhodoval na mimořádném zasedání parlament.

"Podpis návrhu EU by v podstatě znamenal podpis souhlasu s nezávislostí Kosova, což by ze Srbska učinilo první stát, který by samostatné Kosovo nepřímo uznal," uvedl Koštunica ve svém prohlášení.

Premiér odmítá vyslání civilní mise EU do Kosova, kterou už Brusel formálně schválil, a nechce s Unií podepsat ani prozatímní dohodu o obchodu a vízové politice. Tu Brusel Srbsku nabídl minulý týden a její podpis se plánoval na čtvrtek.

Tadičova strana a další koaliční partner G-17 mají v kabinetu většinu a s podpisem smlouvy souhlasí. Koštunica je tak se svým odporem ke smlouvě v menšině a chce, aby jeho rozhodnutí posvětil zákonodárný sbor. Tam by se ke Koštunicovi mohli přidat poslanci nejsilnější parlamentní strany - nacionalistické Srbské radikální strany.

Nezávislost Kosova odmítají jak nově zvolený prezident Tadič, tak Koštunica. Tadič nicméně nadále podporuje další směřování země k budoucímu členství v EU. Premiér naproti tomu varoval, že si bude Brusel muset vybrat mezi integrací Srbska a uznáním samostatného Kosova. Většina EU stejně jako USA zřejmě Kosovo, jež chce vyhlásit nezávislost v nejbližších týdnech, uznají.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video