Dohoda z minulého týdne mezi honduraskými pučisty a Manuelem Zelayou ztroskotala (6. 11. 2009)

Dohoda z minulého týdne mezi honduraskými pučisty a Manuelem Zelayou ztroskotala (6. 11. 2009) | foto: AP

Dohoda v Hondurasu ztroskotala. Pučisté sestavili vládu bez Zelayi

  • 0
Týden stará dohoda o ukončení politické krize mezi znesvářenými honduraskými rivaly ztroskotala. Šéf prozatímní vlády Robert Micheletti sestavil vládu národní jednoty, s ministry svrženého prezidenta Manuela Zelayi v ní ale nepočítá.

Vinu za selhání dohody teď svalují jeden na druhého. Podle Michelettiho neposlal sesazený prezident seznam svých kandidátů včas, lhůta na zformování nového kabinetu vypršela ve čtvrtek.

Sedmapadesátiletý Zelaya si zase stěžuje, že Micheletti nesvolal Národní shromáždění, které by hlasovalo o jeho návratu do funkce prezidenta. I to bylo totiž podle BBC součástí dohody, která měla ukončit tamní dlouhotrvající politickou krizi.

Spor se vyhrotil na konci června, kdy armáda vtrhla do rezidence levicového prezidenta a donutila ho opustit Honduras. - čtěte Pusť telefon, nebo tě zastřelíme, křičeli vojáci na prezidenta v nočním prádle

K puči vojáky údajně dohnalo prezidentovo odmítnutí rozhodnutí ústavního soudu, aby odvolal referendum o ústavní změně. Tak by totiž mohl znovu kandidovat na prezidenta, a zůstat tak u moci.

Minulý pátek se oba soupeři, kteří spolu dlouhé měsíce odmítali komunikovat, náhle shodli. Oba vydali prohlášení, že souhlasí s textem dohody, podle níž by se teoreticky mohl Zelaya vrátit do čela státu. - čtěte Krize se údajně chýlí ke konci. Rivalové podepsali dohodu

Vypršením lhůty a zformováním vlády bez Zelayových ministrů přestala dohoda platit, ohlásil mluvčí svrženého prezidenta, který se minulý měsíc vrátil tajně do vlasti a skrývá se na brazilském velvyslanectví. "Prezident tím pádem neuzná výsledky voleb, které se plánují na 29. listopadu," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video