Tři tisíce let starý sarkofág se po 126 letech vrátil do Egypta.

Tři tisíce let starý sarkofág se po 126 letech vrátil do Egypta. | foto: AP

Do Egypta se vrátil starověký sarkofág, který zmizel před sto lety

  • 2
Tři tisíce let starý sarkofág, který v roce 2008 zabavila miamská policie, se po více než sto letech vrátil do Egypta. Do USA si jej přijel osobně vyzvednout šéf egyptských památkářů Zahí Havás. Ukradenou schránku se před dvěma lety snažil do Miami převézt španělský obchodník, neměl ale potřebné dokumenty a celníci proto zásilku zabavili.

Sarkofág, který patří k nejkrásnějším štukovaným a malovaným rakvím s náboženskými scénami, pochází z let 1070-945 před naším letopočtem, kdy v Egyptě vládla 21. dynastie. Pohřben v něm nebyl nikdo z královské rodiny, ale šlechtic jménem Limesy, uvedla agentura AP.

Z Egypta sarkofág zmizel před 126 lety, poté se objevil ve Španělsku, kde byl ještě v roce 2007 vystavován v Madridu, uvádí web Českého egyptologického ústavu.

V roce 2008 pak celníci na letišti v americkém Miami zadrželi zásilku se sarkofágem. Odesílatel, španělský obchodník se starožitnostmi, neměl všechnu dokumentaci a o rakev se tak začaly zajímat i americké úřady. Vyšetřování pak ukázalo, že Egypt opustila nelegálně, a to už v roce 1884.

Egypt o navrácení zažádal loni v listopadu, hlavní památkář Zahí Havás vedl celou kampaň za návrat památky zpět do země. Ve středu si pro ni do Washingtonu osobně přijel a dnes ji dopravil domů.

USA souhlasí s návratem 3000 let starého sarkofágu zpět do Egypta

Havás už dříve upozornil, že Egypt chce vrátit i další pamětihodnosti, které v uplynulých stoletích zemi opustily. Týká se to tisíců věcí, které nelegálně odvezli archeologové, cestovatelé i zloději v době koloniální nadvlády. Známý je například spor s berlínským Novým muzeem, které vystavuje bustu královny Nefertiti.

Egyptským památkářům se údajně podařilo za posledních osm let najít a přivézt zpět do země už kolem pěti tisíc artefaktů, dodala AP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video