Pohled na Discovery z paluby ISS

Pohled na Discovery z paluby ISS - Pohled na raketoplán Discovery z paluby vesmírné stanice ISS. (28. července 2005) | foto: NASA, Reuters

Discovery se vrací, posádka se těší do sprchy

  • 12
Na palubě raketoplánu Discovery vrcholí přípravy na návrat na Zemi. Kosmické plavidlo by mělo na floridském mysu Canaveral přistát v pondělí v 10:46 SELČ. Loď je v perfektním stavu, řekla velitelka Eileen Collinsová. Sedmičlenná posádka se prý těší na horkou sprchu.

ČTĚTE TAKÉ:
NASA přemýšlí, čím nahradí raketoplány

Astronauti už provedli na palubě poslední testy a kontroly, aby se ujistili, že raketoplán při návratu nestihne stejný osud jako v roce 2003 Columbii. V ní všech sedm členů posádky zahynulo.

"Discovery je v naprosto skvělém stavu," řekla velitelka Eileen Collinsová. "Jsem si jistá bezpečným vstupem do atmosféry a už přemýšlím o přistání," dodala.

"Chceme už vidět své rodiny, dát si sprchu a jít na dobrý oběd," řekl její kolega Charles Camarda v přímém rozhovoru z kosmické lodi, který přenášely americké televizní stanice. 

Collinsová naznačila, že na tragický osud Columbie bude myslet. Ale až po přistání, ne během návratu. Totéž připustil i další člen posádky, pilot James Kelly. "Ale zítra bude náročný den a všechno půjde tak dobře jako při výcviku," prohlásil.

Ve "zdraví" Discovery věří i Stephen Robinson. Ten během mise spolu s japonským kolegou Soičim Nogučim třikrát vstoupil do volného kosmu. "My víme o tomto raketoplánu více, než kterákoli jiná posádka před námi."

Podle Eileen Collinsové Discovery splnila své úkoly. "Rádi bychom strávili ve vesmíru víc času, Země je odsud nádherná, ale je čas se vrátit," řekla. "Na shledanou, cesta byla skvělá, vrátíme se plni krásných zážitků," dodal Noguči.

Předpověď počasí je příznivá
Raketoplán Discovery se v sobotu dopoledne odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice. - více zde

Po návratu na mys Canaveral bude mít za sebou 13 dní v kosmu.

K Floridě se bude blížit z jihozápadu a přeletí předtím nad Nikaraguou a Kubou. Předpověď počasí na pondělí je zatím příznivá. Pokud by se počasí mělo změnit, bude přistání odkloněno do Kalifornie.

INFOGRAFIKA:
Jak přistává raketoplán
Raketoplán Discovery
Kennedyho vesmírné středisko

...vše o obnovení letů raketoplánů

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video