Kapitol Spojených států amerických.

Kapitol Spojených států amerických. | foto: AP

Senát USA schválil diplomatické posty i pro vdovy po Kennedym a McCainovi

  • 7
Americký Senát potvrdil vysoké diplomatické posty pro dva bývalé senátory a dvě vdovy po členech horní komory Kongresu, které nominoval prezident Joe Biden.

Právnička Victoria Reggie Kennedyová, choť zesnulého demokrata Teda Kennedyho, se stane velvyslankyní Spojených států v Rakousku. Podnikatelka a manželka republikána Johna McCaina, jenž zemřel v roce 2018, Cindy McCainová zaujme post vyslankyně při Organizaci pro výživu a zemědělství OSN (FAO), píší světové agentury.

Pocta pro hrdinu z Hudsonu. Biden chce dát diplomatický post pilotovi Sullymu

Horní komora amerického Kongresu rovněž schválila vyslání někdejšího republikánského senátora Jeffa Flakea jako velvyslance do Turecka a bývalého demokratického senátora Toma Udalla coby ambasadora na Nový Zéland.

Potvrzení čtveřice nových diplomatů je v rozděleném Senátu poměrně neobvyklým krokem, poznamenala agentura Reuters. Republikáni totiž podle ní odmítli schválit řadu lidí nominovaných na diplomatické pozice demokratem Bidenem.

Senátor John McCain s manželkou Cindy na archivním snímku z roku 2008

Dosud podle listu The Washington Post potvrdili jen vyslání bývalého ministra vnitra ve vládě demokratického prezidenta Baracka Obamy a někdejšího senátora Kena Salazara do Mexika. Zároveň republikánský senátor Ted Cruz pohrozil, že v pokračující bitvě s Bílým domem o zahraničněpolitickou agendu zpozdí potvrzení desítek nominovaných, píše list.

Tiskové agentury i americký deník zároveň zmiňují, že republikáni Flake a McCainová patřili mezi kritiky bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa a před loňskými volbami do Bílého domu podpořili jeho rivala Bidena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video