ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Léčba čistidlem, pití kravské moči. Dezinformace o covidu zabily 800 lidí

  • 53
Dezinformace o koronaviru zabily dvakrát více lidí než samotná nemoc v Česku. Za první tři měsíce tohoto roku zemřelo po celém světě nejméně 800 lidí, přičemž příčinou smrti bylo ve velkém množství případů požití metanolu nebo čisticích prostředků, které údajně před infekcí chrání.

Nemocnice zároveň kvůli dezinformacím kolujícím na sociálních sítích přijaly okolo 5 800 lidí, kteří se pokoušeli koronavirus vyléčit nebo mu předejít nebezpečným způsobem. 

Mezi vědecky nepodloženými kúrami se objevila konzumace velkého množství česneku či vitamínových doplňků stravy. V některých případech však lidé pili i kravskou moč.

Na problematiku falešných informací spjatých s pandemií poukázal výzkum v odborném časopise American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. 

Velkou roli v šíření dezinformací o koronaviru hrají sociální sítě, a to do té míry, že Světová zdravotnická organizace před podobnými mýty vydala varování. 

Autoři výzkumu v závěru píší, že odpovědnost za zastavení vlny dezinformací leží na vládách, provozovatelích sociálních sítí a mezinárodních organizacích. V některých případech však pro podobný dohled nad obsahem šířícím se po internetu neexistuje potřebná legislativa, píše BBC.

Trump opět hájí hydroxychlorochin. I přes varování WHO o vedlejších účincích

Od začátku epidemie v Česku s koronavirem zemřelo 391 lidí, což je přibližně dvakrát méně osob než celosvětově zemřelých v důsledku dezinformací týkajících se covidu-19.

Celkový počet potvrzených případů nákazy v Česku od propuknutí přesáhl 19 tisíc. Ve středu přibylo 292 pozitivních testů na celkových 19 075. Od poloviny července vytrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19. Podle posledních informací je jich 5 277, tedy nejvíce od začátku epidemie.

24. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video