Vojenský vrtulník Chinook CH-47 se zřítil s deseti vojáky na palubě. Všichni zahynuli. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Deset lidí pohřbila havárie vrtulníku v Afghanistánu

  • 67
Americká vojenská helikoptéra s desetičlennou posádkou se zřítila při bojové operaci ve východním Afghánistánu. Všech deset lidí pád vrtulníku nepřežilo, oznámil mluvčí americké armády.

Vrtulník typu CH-47 Chinook se zřítil v pátek večer blízko Asadabádu, hlavního města provincie Kunar. Americká armáda sdělila, že padlí nezemřeli v důsledku cizího zavinění, i přesto, že příznivci Talibanu tvrdí, že vrtulník sestřelili.

"Ve vrtulníku jsme našli ostatky deseti vojáků, nikdo z nich nepřežil," řekla mluvčí amerických ozbrojených sil Tamara Lawrence.

Příčina pádu vrtulníku se vyšetřuje, ale je více vysoce nepravděpodobné, že by jej někdo sestřelil.

Vrtulník se účastnil mise v rámci operace Puma, která je zaměřená proti ozbrojencům hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Kajda u hranic s Pákistánem. Zapojeno je do ní na 2500 amerických a afghánských vojáků.

Afghánský prezident Hamid Karzaí uvedl, že ho smrt amerických vojáků hluboce zasáhla.

Talibánský vůdce Mullah Dadullah po telefonu uvedl, že vrtulník sestřelil Taliban novou zbraní. Podle dosavadních informací z vyšetřování je to však nepravděpodobné.

V Iráku sestřelila raketa vrtulník
V sousedním Iráku sestřelila raketa britskou vojenskou helikoptéru. Podle irácké policie a místních hasičů byli uvnitř vrtulníku čtyři lidé. Po dopadu na zem začal vrtulník hořet.

Na místo přiběhla přibližně stovka mladistvých, kteří začali na záchranné jednotky házet kamení.

"Vrtulník mezinárodních jednotek zasáhla raketa. Vrtulník se poté zřítil mezi domy v centru Basry," oznámil mluvčí policie v Basře Karrem al-Zajdí. Podle něj nehodu nikdo nepřežil.

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že jeden z britských vrtulníků byl sestřelen. Dále však událost nekomentovalo.

Helikoptéra spadla na budovu, která se nachází blízko kanceláře jednoho ze správců provincie. Žádní Iráčané však nebyli zraněni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video