Žena u těla 15letého chlapce zabitého během ruského útoku v Charkově na Ukrajině (14. května 2022) | foto: AP

Znásilněná devítiletá trojčata i staří muži. U Charkova odkryli nové hrůzy

  • 344
Z osvobozeného území u východoukrajinského Charkova denně přichází desítky zpráv o znásilnění. Ruští vojáci páchají sexuální násilí na dětech, ženách i mužích. Bližší informace o tom na síti Telegram poskytla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová.

„Devítileté dívky trojčata byla znásilněná rašisty. Mají vážná genitální poranění. Vše se stalo před jejich matkou, která je v šoku. Roční chlapec byl znásilněn rašisty a zemřel. Znásilněni byli i muži ve věku 67 a 78 let,“ napsala ombudsmanka na svůj Telegram.

Rašista

Jedná se o novotvar, který vznikl spojením slov ruský fašista. Poprvé se objevil krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Na linku psychologické pomoci ombudsmanky denně volají desítky osob a většina z nich pochází z osvobozených měst a vesnic okolo Charkova. Podle jejího příspěvku se za jednu hodinu ozvalo deset obětí znásilnění, z nichž osm bylo nezletilých.

„Apeluji na Komisi OSN pro vyšetřování porušování lidských práv, aby vzala v úvahu tyto příklady genocidy ukrajinského lidu. Vyzývám naše partnery na celém světě, aby zesílili sankce proti Rusku, aby poskytli Ukrajině zbraně a aby se připojili k vyšetřování zločinů v naší zemi!“ uzavřela svůj příspěvek Denisovová.

„Ve srovnání s těmi městy, vesnicemi a obcemi, které jsou stále pod ruskou okupací, byla osvobozena velmi malá část území. Můžeme si jen domýšlet počet takových zvěrstev, která se odehrávají v Chersonu, Melitopolu, Mariupolu, Berďansku a dalších městech,“ uvedla na Twitteru ukrajinská novinářka Iryna Matvijišinová.

Sexuální násilí ruských vojáků bylo medializováno již během jejich stažení od Kyjeva na začátku dubna. V Buči mučili a znásilnili desítky dívek. Podle prohlášení Denisovové tehdy mimo jiné šlo asi o 25 dívek ve věku 14 až 24 let, které byly systematicky znásilňovány ve sklepě jednoho z tamních domů.

Rusové proměnili sklep domu v Buči v mučírnu. Znásilňovali tu desítky dívek

V obcích nedaleko hlavního města docházelo k znásilnění dětí, žen i mužů. Právě na sexuální násilí proti mužům poukázala Pramila Pattenová, představitelka OSN pro sexuální násilí během války.

„Pro ženy a dívky je těžké (znásilnění) oznámit, mimo jiné kvůli stigmatizaci, ale pro muže a chlapce je to mnohdy ještě těžší... Musíme vytvořit bezpečný prostor pro všechny oběti, aby případy sexuálního násilí mohly oznámit,“ uvedla Patternová podle listu The Guardian.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video