Že si Novotný v Česku odseděl jen 4 roky, Thajcům podle bývalého velvyslance nevadí.

Že si Novotný v Česku odseděl jen 4 roky, Thajcům podle bývalého velvyslance nevadí. | foto: Monika Tomášková

Další čeští pašeráci už se z Thajska nedostanou

  • 215
Pašeráci drog, kteří se dostanou do thajského vězení jako nyní omilostněný Emil Novotný, nemohou spoléhat na to, že je Thajsko vydá do Česka. Dohoda o vydávání odsouzených z roku 2002 totiž platila pět let. Loni v srpnu vypršela a nehrozí, že by byla uzavřena nová.

Dohoda zavazovala obě země, aby uznávaly rozsudky vynesené nad jejich občany ve druhé zemi. 

Novotný strávil v thajském žaláři devět let, v roce 2004 se díky dohodě vrátil do Česka a ve středu večer opustil věznici. Prezident Václav Klaus mu dal milost.

"Žádné podobné případy momentálně v Thajsku nejsou," řekl bývalý velvyslanec v asijské zemi Jiří Šitler. Případní další Češi, kteří budou v Thajsku zavření, však nemohou počítat, že by z tamního tvrdého vězení vyšli na svobodu jako Novotný.

Prezident Klaus dal Novotnému milost s ohledem na nelidské podmínky v thajském žaláři, kde ho v roce 1999 jakožto předseda Poslanecké sněmovny osobně navštívil. Postoj thajského velvyslanectví k milosti pro Novotného je však rezervovaný.

"Očekáváme oficiální vyjádření ministerstva zahraničních věcí," zní stanovisko ambasády. "Doufáme, že prezident Klaus postupoval v souladu s uzavřenou smlouvou," řekl ve čtvrtek zdroj z thajského velvyslanectví.

Diplomaté se však informace z Černínského paláce hned tak nedočkají. "Není k tomu co vysvětlovat. Předpokládám, že lidé z okolí pana prezidenta smlouvu uzavřenou s Thajskem důkladně prostudovali a že milost je v souladu s ní," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Diplomatický spor?
Bývalý poslanec Jiří Payne, který byl členem zahraničního výboru Sněmovny a dohodu od počátku zpochybňoval, považuje slova thajské ambasády za projev rozčarování.

"Samozřejmě, nikdo vám to neřekne přímo. Vždycky řeknou, že očekávají oficiální vyjádření," přeložil Payne diplomatická slova z thajského velvyslanectví. To navíc uvedlo, že záměr omilostnit Novotného jim nikdo předem neavizoval.

Bývalý velvyslanec Šitler přesto vylučuje, že by Thajsku nyní vadilo, že si Novotný v Česku odseděl jen čtyři roky. Nelibost prý vzbudily jen ty případy, kdy byli odsouzení omilostněni hned po převozu do vlasti.

Dohoda, kterou uzavřelo Česko a Thajsko, se navíc netýkala rozsudku smrti. Ty jsou v této zemi výjimečné, ale téměř vždycky se týkají obchodů s drogami. V celách smrti v Thajsku nyní čeká na smrtící injekci zhruba tisíc lidí.

"Poslední čtyři popravy jsme zaznamenali v roce 2003," řekla mluvčí Amnesty International Eva Dobrovolná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video