Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:08

Čtvrtý víkend po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 5.10. | den následující - 8.10. |

21:30
Rusko podpořilo americké údery proti Afghánistánu s tím, že mezinárodní terorismus musí čelit spravedlnosti. Ve stanovisku ministerstva zahraničí zveřejněném v televizi ORT se uvádí, že Afghánistán se pod talibanskou vládou stal "mezinárodním centrem terorismu a extremismu" a bezpečným útočištěm pro teroristy zodpovědné za zločiny v mnoha zemích.
21:31
Při vojenském úderu byla zasažena rezidentská čtvrť poblíž Kandaháru, kde kdysi pobýval bin Ládin. Uvedla to agentura Afghan Islamic Press.
Blair
21:27
Letištní budova v jihoafghánském Kandaháru je zničena, runway zůstala neporušena. Oznámil to protalibanský zdroj z kandahárského letiště.
21:26
Situace před budovou Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy se po dnešním útoku USA a Británie na základny teroristů v Afghánistánu viditelně nezměnila. Rozhlasovou stanici již více než týden hlídají obrněné transportéry. Během víkendu policie podle ministra vnitra Stanislava Grosse posílila ostrahu amerického velvyslanectví na Malé Straně.
21:26
Mluvčí Talibanu oznámil, že jejich jednotky sestřelily v jižním Afghánistánu v provincii Faráh neidentifikované letadlo.
21:24
Prezident Václav Havel na mimořádné tiskové konferenci svolané na rychlo na 20:30 na pražský Hrad uvedl, že útok se pečlivě připravoval. "Tento útok byl chystaný dlouho a byl promyšlený. Není to útok na Islám. Je to ochrana hodnot, které spojuje mnoho kultur. Chceme-li se těšit těmto hodnotám a určitým svobodám, musíme být připraveni, že tato práva je někdy nutné chránit i se zbraní v ruce." Prezident občanům vzkázal, že mohou zůstat v klidu: "Na místě je klid a trpělivost a žádná panika. Je třeba, abychom všichni věděli, že jsou chvíle, kdy ochrana těchto hodnot si vyžádají určité oběti či určitá omezení."
21:24
Jaderná elektrárna Temelín nepřijala v souvislosti se začátkem útoku na Afghánistán, který je odvetou za zářijové teroristické útoky na New York a Washington, žádná nová bezpečnostní opatření.
21:21
Při vojenském úderu amerických a britských sil v Afghánistánu bylo použito vzdušného prostoru v Pákistánu. Uvedli to činitelé pákistánského ministerstva obrany, kteří chtěli zůstat v anonymitě. Užití vzdušného prostoru bylo součástí dohody Pákistánu a USA v rámci boje proti terorismu.
21:21
České aerolinie po zahájení útoku USA na Afghánistán nezrušily žádný ze svých letů a zatím létají podle platného letového řádu.
 
21:05
Bojové letouny B-2 zaútočily v Afghánistánu poté, co přiletěly rovnou ze své základny Whitman Air Force Base v Missouri.
21:04
Šéf Pentagonu Rumsfeld: Při úderu v Afghánistánu zatím nebylo sestřeleno ani poškozeno žádné americké letadlo.
21:01
Tádžický prezident uvedl ozbrojené síly do stavu nejvyšší pohotovosti. Hranici Tádžikistánu s Afghánistánem střeží na 25 tisíc ruských vojáků.
Projev prezidenta USA George Bushe k národu.
20:52
Rumsfeld: Úderu se účastní 15 bombardérů, 25 bitevních letounů, dosud bylo vypáleno 50 střel s plochou dráhou letu. Operace proti četným cílům v Afghánistánu se účastní bombardéry B-1, B-2 a B-52. Jsme v počátečním stádiu operace, řekl šéf Pentagonu.
20:49
Americký ministr obrany Rumsfeld v národním projevu uvedl, že cílem úderu je zlikvidovat teroristy a ty, co je kryjí.
20:45
Francouzský prezident Chirac oznámil, že francouzská armáda se zúčastní vojenských operací.
20:42
Svědkové vypověděli, že afghánská opozice Severní spojenectví zahájila dělostřeleckou palbu na pozice Talibanu.
20:35
Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres nazval americké útoky "statečným činem" prezidenta George W. Bushe. "Myslím, že každý z nás se především modlí za blaho americké armády a její spojenců," řekl Peres.
20:34
Organizace Al-Kajda islámského radikála Usámy bin Ládina se přihlásila k útokům z 11. září v New Yorku a ve Washingtonu. V poselství, které vysílala katarská satelitní televizní stanice Al-Džazíra, Al- Kajda uvedla, že je připravena na "konfrontaci".
20:32
Usáma bin Ládin a duchovní vůdce Talibanu mulla Umar jsou po úderu USA a Británie naživu, oznámil vyslanec Talibanu v Pákistánu Abdul Salám Zaíf.
20:31
Usáma bin Ládin vytkl arabským zemím, že jen nečinně přihlížejí izraelským útokům v Palestině a varoval Spojené státy, že nebudou žít v míru dokud nezavládne mír na palestinských územích. (Al-Džazíra)
20:30
Katarská televize Al-Džazíra přinesla záběry bin Ládinova poradce, který vyzval muslimy k odporu proti USA.
20:30
Usáma bin Ládin označil Bushe za hlavu všech nevěřících.
20:29
Americká vláda varovala své občany žijící v zahraničí před tím, že současný útok proti vojenským cílům v Afghánistánům může vést k silným protiamerickým náladám a odvetám.
20:23
TV Al-Džazíra ukázala video s prohlášením Usámy bin Ládina. Ládin v prohlášení řekl, že válka proti Afghánistánu je válkou proti islámu. Není jasné, kdy bylo video natočeno, ale vztahovalo se k útokům 11. září, nikoli k dnešnímu vojenskému úderu USA a Británie.
20:22
Mluvčí bin Ládinovy teroristické organizace al-Kaidá prohlásil, že teroristické útoky na USA z 11. září byly trestem za americkou podporu Izraele.
20:17
V Kábulu opět svítí světlo. Pracovník ministerstva zahraničí, kterého kontaktovala agentura Afghan Islamic Press, se zasmál a řekl: "Bratře, neboj se. Letadla shodila několik bomb. Nic velkého to není. Není se čeho bát. Bombardovalo se na několika místech kolem letiště." Lidé, kteří žijí kolem letiště, nicméně prchají pryč navzdory zákazu vycházení.
20:15
Český prezident Václav Havel vystoupí ve 20:30 na mimořádné tiskové konferenci.