Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:08

Čtvrtý víkend po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 5.10. | den následující - 8.10. |

15:25
Spojené státy odmítly návrh Talibanu na zadržení Usámy bin Ládina a proces před islámským tribunálem. USA nadále trvají na bin Ládinově vydání.
14:26
Afghánské vládní hnutí Taliban prohlásilo, že je ochotno zatknout Usámu bin Ládina na základě podložené žádosti USA. Taliban je ochoten postavit bin Ládina před soud v Afghánistánu, ale nadále žádá důkazy o bin Ládinově vině.
14:20
Afghánistán je domovem množství infekčních nemocí, které mohou zhoršit již obtížnou situaci v případě uprchlíků a též teoreticky ovlivnit vojenskou akci západních států, píše list The Washington Post. Mezi nejhoršími chorobami vyskytujícícmi se v Afghánistánu je například cholera, břišní tyfus, horečka dengue, mor, antrax a horečka Papatači (infekční tropické onemocnění přenášené hmyzem).
14:03
Rozkaz sestřelit sebevražedně útočící civilní letadlo by v současnosti vydal pravděpodobně ministr obrany, tedy Jaroslav Tvrdík. V pořadu televize Nova Sedmička to řekl místopředseda vlády Pavel Rychetský.
13:47
Mudžahedíni, svatí válečníci, kteří pomohli vyhnat z Afghánistánu sovětská vojska, vyzvali USA k odložení připravovaných útoků. Chtějí tak získat čas na svržení vlády Talibanu. Útok Spojených států by podle mudžahedínů ublížil nevinným obyvatelům a svržení Talibanu by výrazně zkomplikoval.
12:41
Achmed Masúd, bratr zesnulého velitele afghánských opozičních sil, řekl v rozhovoru pro saudskoarabský deník, že po Afghánistánu se pohybuje několik dvojníků Usámy bin Ládina. "Víme, že má několik dvojníků - lidí, co vypadají jako on a jezdí v konvojích jako on, aby vyvolávali zmatek," řekl Masúd.
12:37
Spojené státy nežádají od Kuvajtu vojenskou pomoc při boji proti terorismu, ale obě země si budou vyměňovat informace zpravodajských služeb. Po návštěvě náměstka amerického ministra obrany Douglase Feitha to oznámilo kuvajtské ministerstvo zahraničí.
11:45
Taliban propustil britskou novinářku Yvonne Ridleyovou zadržovanou v Afghánistánu od konce září. Agentuře AP to oznámil afghánský ministr pro informace. Zatím není jasné, zda už opustila Kábul a kdy překročí hranice do Pákistánu. Taliban propustil zadržovanou novinářku
11:18
Pákistánské úřady poprvé zakročily proti sympatizantům hnutí Taliban. Ode dneška drží v domácím vězení vůdce fundamentalistů Fazlura Rahmána. Pákistán zadržel šéfa fundamentalistů
10:56
Podle talibanského ministra pro informace by britská novinářka Yvonne Ridleyová měla být dnes propuštěna z vězení.
10:35
Bývalá zpěvačka skupiny Spice Girls Geri Halliwellová zazpívala britským vojákům, kteří se účastní vojenských cvičení v Ománu. Oblečená svůdně ve vojenských barvách připravila Halliwellová vystoupení pro 7000 britských vojáků, kteří by mohli být v případě potřeby nasazeni do útoku na Afghánistán.
10:34
Ministři financí skupiny sedmi nejvyspělejších zemí světa se vyslovili pro rozhodnější kroky k likvidaci finančních zdrojů terorismu. Na schůzce, jíž se zúčastnili také guvernéři centrálních bank zemí G7, bylo dohodnuto posílit uplatňování dosavadních opatření proti praní špinavých peněz.
09:17
Jednou z obětí sobotní exploze v saúdském městě Chóbar je americký občan. Národnost druhého mrtvého muže zatím není známa. Zraněn byl jeden Američan, jeden Brit a dva Filipínci. Příčiny výbuchu se stále vyšetřují, spojení s událostmi v USA a Afghánistánu není zatím pravděpodobné.
09:14
Londýnský list Sunday Telegraph píše o tom, že jednomu z členů jeho redakce se podařilo propašovat na palubu letadla nůž dlouhý 23 centimetrů. Letadlo společnosti British Airways letělo na trati mezi britským Gatwickem a Orlandem ve Spojených státech.
09:12
Britská British Bank nařídila zmrazit účty v hodnotě asi deset milionů dolarů, které vede ve prospěch afghánského vládního hnutí Taliban londýnská pobočka jedné kábulské banky. Píše o tom německý týdeník Der Spiegel, z něhož cituje agentura AFP.
09:08
Spojené státy mohou dopadnout Usámu bin Ládina, aniž by vedly proti Afghánistánu válku. Tvrdí to v rozhovoru pro německé Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, bývalý afghánský prezident Burhánuddín Rabbání. Podle něj stačí vyvinout ze zahraničí tlak, aby byl bin Ládin postaven před soudce.
SOBOTA 6. ŘÍJNA
21:49
Dva mrtvé a čtyři zraněné si podle posledních zpráv vyžádala exploze v saudském městě Chóbar. Ve všech případech se jedná o cizince. Další podrobnosti včetně možné příčiny výbuchu a národností obětí budou podle policejního mluvčího zveřejněny později.
21:03
Většina Čechů si po zářijových teroristických útocích na USA myslí, že by armáda měla nakoupit nové stíhačky. Podle průzkumu agentury TNS Factum pro televizi Nova si nyní oproti loňskému březnu třikrát více lidí přeje okamžitý nákup stíhacích letounů.
20:46
Katarská televize Al-Džazíra oznámila, že na východě Saúdské Arábie došlo na tržišti ve městě Chóbar k explozi, při níž bylo zraněno několik lidí.
20:38
Bulharsko oznámilo, že je připraveno poskytnout Spojeným státům a zemím NATO na požádání pomoc v boji proti terorismu.
20:18
Taliban pohrozil Uzbekistánu odvetou, pokud z jeho území vzejde jakýkoli útok na Afghánistán. Uzbekistán už v pátek nabídl Američanům letiště, ale jen pro záchranné a humanitární práce.
19:41
Kubánský prezident Fidel Castro zdůraznil, že Kuba se nikdy nepodílela na žádné teroristické operaci proti Spojeným státům. Současně se na Washington obrátil s výzvou, aby zrušil hospodářské sankce proti Kubě.
19:02
Militantního islamistu Muhammada Átifa, který je pravou rukou Usámy bin Ládina, označil americký časopis U.S. News and World Report za duchovního otce sebevražedných útoků teroristů v New Yorku a ve Washingtonu z 11. září. Na své internetové stránce časopis dodal, že Átif byl oním mužem, o němž hovořil minulý týden britský premiér Tony Blair, když řekl, že jsou jasné důkazy, že teroristické útoky naplánoval blízký spolupracovník bin Ládina.
18:27
Podle zpravodajů agentury AP přistálo v Uzbekistánu už první americké vojenské letadlo. Stalo se tak jen den poté, co uzbecký prezident Islam Karimov povolil Američanům použít zdejší letiště jako základnu pro akce proti Afghánistánu.
18:12
Afghánské opoziční síly bojující proti hnutí Taliban uvedly, že postupují k hlavnímu městu severní provincie Samangan. Tato oblast leží v blízkosti hlavní talibanské zásobovací linii spojující sever a jih Afghánistánu.
17:29
Moldavsko se připojí ke koalici zemí bojujících proti globálnímu terorismu. Rozhodla o tom dnes moldavská Nejvyšší bezpečnostní rada. Moldavsko zmrazí konta teroristických organizací a otevře svůj vzdušný prostor pro boj proti terorismu.
16:45
USA odmítly návrh Talibanu, který výměnou za propuštění osmi zadržovaných humanitárních pracovníků požadoval zastavení chystaných vojenských akcí. USA odmítají jednat s Talibanem
16:28
Americký prezident George Bush varoval afghánské vládní hnutí Taliban, že se mu "krátí čas" na vydání Usámy bin Ládina, V pravidelném týdenním rozhlasovém proslovu Bush Talibanu pohrozil, že za ukrývání nejhledanějšího muže planety ponese důsledky.
16:23
Zhruba 45 procent Američanů tvrdí, že by "rozhodně" podporovali americkou vojenskou odpověď proti pachatelům atentátů z 11. září, i kdyby to mělo znamenat dlouhou válku s velkými lidskými ztrátami na straně USA. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnil list The Washington Post.