Cookovy ostrovy

Cookovy ostrovy | foto: Depositphotos

Premiér Cookových ostrovů je v čele 17 resortů. Nevěří kolegům, zní z opozice

  • 16
Nový premiér Cookových ostrovů Mark Brown chce ve svém kabinetu kromě úřadu předsedy vlády řídit i sedmnáct ministerstev a šéfovat mimo jiné resortu zahraničí, spravedlnosti, vnitra, energetiky, financí či migrace. Napsal to list The Guardian. Podle opozice je to signál, že premiér nedůvěřuje dalším členům vlády.

Brown přebral úřad premiéra tichomořského souostroví tento měsíc, když po deseti letech funkci opustil jeho předchůdce Henry Puna. Ten se chce ucházet o post generálního sekretáře vlivné regionální organizace Fórum tichomořských ostrovů (PIF).

„Nový premiér nejdříve tvrdí, že je nadšený potenciálem své vlády, a pak si přidělí ohromujících sedmnáct portfolií, což je obrovský signál ohledně toho, kolik důvěry má ve schopnosti svých vládních kolegů,“ cituje šéfku opozice Tinu Browneovou list The Guardian.

Premiér chce mimo jiné zodpovídat i za za nerostné bohatství, mořskou těžbu, telekomunikace či obnovitelné zdroje. Podle serveru Cook Islands News Brown uvedl, že hlavní ministerstva - třeba zahraničí a financí - brzy předá svým kolegům, ale nestane se tak dřív než příští rok.

Cookovy ostrovy, které tvoří patnáct ostrovů zhruba se 17 tisíci obyvateli, byly do roku 1965 kolonií Nového Zélandu. Nyní to je samosprávné území, které je k Zélandu volně přidružené.

Ostrovy se v současné koronavirové pandemii honosí tím, že dosud nezaznamenaly jediný případ nákazy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video