Teroristický útok v Londýně - Teroristický útok v Londýně. (7. července 2005) | foto: Profimedia.cz

CNN: V Africe byl zatčen mozek londýnských útoků

  • 71
Terorista, jenž mohl být mozkem sebevražedných útoků v Londýně, už není na svobodě. Minulý týden ho zatkli v africké Zambii, uvedla televize CNN. Britský muslim pákistánského původu Haroon Rashid Aswat je podezřelý, že stojí za atentáty, při nichž 7. července zemřelo přes 50 lidí.

Stanice CNN se odvolává na zambijské a americké představitele. 

"Tyto informace nemohu potvrdit ani vyvrátit," řekl novinářům generální tajemník zambijského ministerstva vnitra Peter Mumba. 

Asi třicetiletý Aswat je označován za představitele Al-Kajdy v Evropě.

Britský deník The Times nedávno napsal, že podezřelý několik hodin před útoky hovořil asi dvacetkrát telefonicky se dvěma ze čtyř sebevražedných atentátníků a byl prý již zatčen v Pákistánu. Zatčení se tehdy nepotvrdilo. 

Podle CNN se nyní Britové a Američané dohadují, která země bude zadrženého v Zambii vyslýchat. "Snažíme se nyní získat konzulární přístup k jednomu britskému občanovi, který je podle všeho zatčen v Zambii," potvrdilo v Londýně britské ministerstvo zahraničí bez dalšího upřesnění. 

S odvoláním na dokumenty amerického Federálního úřadu pro  vyšetřování The Times již dříve uvedl, že Aswata poslal v roce 1999 "jeden duchovní v Londýně" do USA, kde se tři měsíce učil zacházet se zbraněmi a jedy.

Proto se o výslech Aswata zajímají britské i americké bezpečnostní služby, vysvětlil prestižní britský list. 

Čtyři britští muslimové, tři pákistánského a jeden jamajského původu, se vyhodili začátkem července do povětří ve třech soupravách metra a jednom autobuse. Kromě sebe zabili 52 lisí a dalších asi sedm stovek zranili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video