Hillary a Bill Clintonovi

Hillary a Bill Clintonovi | foto: Profimedia.cz

Clintonovi za osm let vydělali téměř dvě miliardy. Více se činil Bill

  • 8
Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a její manžel exprezident od roku 2000 vydělali 109 milionů dolarů, tedy jednu a tři čtvrtě miliardy korun. Vyplývá to z daňových přiznání, která zveřejnil volební tým Clintonové. Na daních manželé zaplatili 33 milionů, přes deset milionů dali na charitu.

Ke zveřejnění příjmů vyzval demokratku Hillary Clintonovou její stranický soupeř v boji o Bílý dům, senátor z Illionois Barack Obama. Minulý týden ji totiž obvinil, že nepostupuje dost transparentně.

Sám zveřejnil daňová přiznání z let 2000 až 2006, loňské prý zpřístupní ještě v dubnu. Stejně to hodlá udělat i prezidentský kandidát republikánů John McCain.

Ze 109 milionů dolarů, které Clintonovi vydělali, pochází skoro polovina z přednášek a projevů bývalého prezidenta. Bezmála třicet milionů utržil Bill Clinton za své dvě knihy, jeho žena dostala za paměti s názvem Živé dějiny 10,5 milionu.

Obama předloni vydělal milion
Američtí prezidentští kandidáti nemusejí zveřejňovat své příjmy, ale často to dělají. "Clintonovi nyní zveřejnili daňová přiznání celkem za třicet let. Nikdo z oponentů Hillary Clintonové nezpřístupnil tolik osobních finančních informací," řekl mluvčí senátorčina týmu Jay Carson.

Barack Obama, senátor z Illinois a v případě zvolení první americký prezident tmavé pleti, vydělal v roce 2006 skoro milion dolarů, z toho polovinu mu vynesla kniha The Audacity of Hope (Smělost naděje).

Republikán McCain uvedl jako hlavní zdroj svých příjmů senátorský plat 169 300 dolarů za rok a penzi vojenského námořnictva 56 tisíc dolarů. Jeho manželka má majetek asi 100 milionů, ale podle předmanželské smlouvy zůstala většina jejího majetku napsaná na ní.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video