Ukrajinská vojenská rozvědka ukázala satelitní snímky letiště Čkalovskij, kde...

Ukrajinská vojenská rozvědka ukázala satelitní snímky letiště Čkalovskij, kde diverzanti údajně úspěšně poškodili dvě letadla a jeden vrtulník. | foto: Holovne upravlinnja rozvidky Ministerstva oborony Ukrajiny

Diverze na „letišti soudného dne“. Rusové přišli o tři stroje, tvrdí Kyjev

  • 43
Ruské letectvo při úspěšné sabotážní akci na letišti Čkalovskij nedaleko Moskvy přišlo o letadla An-148 a Il-20 navíc i o jeden vrtulník Mi-28N. Oznámila to ukrajinská vojenská rozvědka. Letouny podle ní v pondělí poškodily nálože, které v pondělí rozmístili neznámí diverzanti.

„Poškození letadel je natolik vážné, že nelze počítat s jejich rychlou opravou. Vrtulník má poškozenou ocasní část. Další letoun An-148 utrpěl menší poškození,“ uvedla na Telegramu ukrajinská vojenská rozvědka a připojila satelitní snímky přísně střeženého letiště.

Pokud by se zpráva potvrdila, pro ruskou armádu by asi největší ztrátu znamenalo poškození letounu Il-20, turbovrtulového stroje určeného pro radioelektronický průzkum. Mi-28 je bitevní vrtulník určený k boji proti tankům a obrněným vozidlům, An-148 je proudový dopravní letoun.

Ruské telegramové kanály nicméně tvrdí, že Ukrajinci pro své tvrzení nemají žádný důkaz. „Žádné záběry potvrzující sabotáž nebyly poskytnuty. Vidíme pouze satelitní snímek a fotografii zpoza plotu. A zdroje z místa uvádějí, že k žádným explozím nedošlo,“ uvádí vojenský kanál Operace Z.

Letecká základna Čkalovskij se nachází asi třicet kilometrů severně od Moskvy. Její personál poskytuje leteckou podporu ruské vesmírné agentuře Roskosmos, právě odsud před pětapadesáti lety odstartoval ke svému poslednímu osudovému letu Jurij Gagarin.

Pondělní akci diverzantů na základně podle ukrajinské rozvědky prověřují ruští vyšetřovatelé. „Událost vyvolala v nejvyšších vojenských kruzích hysterii. Na letišti jsou umístěna vládní letadla, takzvaná ‚letadla soudného dne‘ a speciální průzkumná letadla,“ holedbá se zpravodajská agentura ovládaná známým lišákem Kyrylo Budanovem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video