Diskuze

Po pobytu na univerzitách v Německu začali vědci z Číny pracovat pro Peking

Desítky čínských badatelů začaly po návratu z výzkumných pobytů na německých univerzitách i jinde v Evropě do vlasti pracovat pro instituce spojené s čínskou armádou. V pátek to uvedla stanice Deutsche Welle (DW). Podle ní se tak nabízí otázka, zda vědomosti nabyté v Evropě čínští vědci nevyužili pro posílení čínské vojenské síly.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Základní problém je ten, že Čína se přibližně každých 5 až 6 let mění o level nahoru, zatímco Evropa zůstává stát a spíš kráčí zpět, prostřednictvím různých green dealů, genderove ideologie a podobných stupidnich dogmat, které by se daly nazvat jako Eurodemence. Vlak už ujel, Cina má teď vše, od surovin po technologie a Evropa se propadá do bezvyznamnosti. Ale nám to nevadí, nad rozum víra. A za to tvrdě zaplatíme.

0 0
možnosti
Foto

V Číně nevidím pro nás nebezpečný vývoj. Podpořit čínskou ekonomiku v osmdesátých letech, tím samozřejmě i vědu a vojenství, tenkrát znamenalo oslabit CCCP.

I když Číně stále vyčítáme zacházení s muslimy- Ujgury, nebo nekompromisní udržování veřejného pořádku, srovnávání s ruským nebo severokorejským fašismem není na místě.

V srpnu 1968 byli Číňané zcela na naší straně, červenou knížku s českým textem jsem tenkrát od nich dostal a mám ji ve své knihovně. Doklad své doby.

1968 ovšem Čína nebyla ještě velmoc, ale stala se jí díky píli svých obyvatel už v poslední dekádě.

1 1
možnosti
Foto

Na rozdíl od ČR Čína o své krajany, kteří studovali v západním světě, opravdu stojí. Podobný postoj má i Řecko.

V ČR je bohužel opatrnost matkou moudrosti, v mezinárodní vědecké komunitě úspěšný Čech by mohl ohrozit místní papaláše. Při nostrifikace svého doktorátu na ČVUT jsem se setkal s prázdnem- papíry mi předala sekretářka, původně jsem promoval na ČVUT 1964, dizertaci jsem obhálil 1978 v Aachen (Cáchy) a mám 14 významných publikací v oboru spektroskopie v impaktních vědeckých časopisech. Zájem na ČVUT nula.

Několik Číňanů jsem za své činnosti v Garchingu, na experimentální fyzice zažil, byla to doba t.zv. pingpongové diplomacie kolem 1980. Čína posílala mladé a opravdu schopné lidi, na rozdíl třeba od Indie, která posílala spíš zasloužilé kmety.

0 0
možnosti
PD

P47e32t80r 23D63o76s24t91a22l

21. 5. 2022 13:35

Je známé že komunistická Čína dokáže špičkové vědce špičkově zaplatit aby se vrátili nebo i přetáhnout z ciziny, na rozdíl od socialistické EU kde se platí podle tabulkových tabulek které vytváří odbory.

0 0
možnosti
LV

L23u56m97i58r 27V27a94n17e19k

21. 5. 2022 11:45

No a kde by měli jinde pracovat?

Čína se postarala také o to aby tito vědci měli doma stejné ne li lepší podmínky jako v cizině.

3 0
možnosti
DN

To je překvapivé, že čínský vědec pracuje pro svůj stát....

5 0
možnosti

Ano. Vyhazujeme závratné sumy na základní výzkum, výchovu lidí - a výnosy z aplikací si necháváme utéct.

6 0
možnosti
VM

Peníze na základní výzkum nejsou vyhozené.

0 0
možnosti
GK

No co, sli do sveta na zkusenou. Ceskej Honza taky vyrazil do sveta na zkusenou. To se deje vsude.

2 1
možnosti
Foto

V roce 2005 jsem byl v Kalifornii na konferenci Institute of Navigation. Tam se pravidelně dává Koperníkova cena. Z 15 lidí ji dostalo 14 Číňanů a 1 Američan. Číňané z University of Toronto, Minneapolis, atd. Takže nic nového.

2 5
možnosti
JV

Je to takové ambivalentni. Popsané se asi děje. Ale, kde bychom na Západě s vědou byli, kdyby jsme rozvojovým zemím ( ale bezpochyb se to děje i nám, třeba pan Pomahac) nevykrádali nejchytřejší mozky. Všimněte si kolik amerických nobelistu má čínská nebo indická jména.

3 1
možnosti