Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čínský teenager zabil funkcionáře strany, pro místní je hrdinou

  • 14
Čínský soud uložil trest smrti mladíkovi, který zavraždil komunistického úředníka. Rozhodnutí vyvolalo v severočínské provincii bouři nevole. Petici za zmírnění trestu podepsalo na dvacet tisíc lidí. Funkcionář byl prý krutý a smrt si zasloužil, shodují se místní. Na rozsudku to ale nic nezměnilo.

Tajemník komunistické strany Li Š'-ming, který dlouhá léta působil v severočínském městě Sia-šuej-si, neměl ve svém okolí dobrou pověst. Mnoha lidem prý dělal ze života peklo. Neomaleně zabíral půdu bez náhrady, vybíral peníze a tyranizoval lidi, shodují se místní obyvatelé.

"Vůbec mě nepřekvapilo, když jsem se dozvěděla, že Li Š'-minga někdo zabil, protože lidi ho chtěli zabít už dávno," řekla podle agentury AP Sin Siao-mej, jejíž rodinu prý úředník velmi trápil. "Sama bych ho zabila, kdybych nebyla tak slabá," dodala.

Ona to nakonec nebyla, na muže si před dvěma lety počíhal teprve sedmnáctiletý Čang Sü-pching. Počkal si na funkcionáře, který šel ze schůze, a probodl mu srdce. Li Š'-ming ještě nasedl do svého sportovního vozu, cestou do nemocnice ale zemřel.

Za vraždu dostal necelé tři tisíce korun

Mladíka k činu navedl pětatřicetiletý statkář, který kvůli funkcionáři přišel o pozemek. Chlapci za vraždu zaplatil 1 000 jüanů (asi 2 700 korun). Dnes devatenáctiletého Čang Sü-pchinga při procesu podporovalo mnoho obyvatel dvacetitisícového hornického města. Dvacet tisíc lidí dokonce podepsalo petici za mírnější trest. Nebylo to nic platné, rozsudek smrti si muž vyslechl zkraje minulého týdne.

Případ však v Číně znovu vrhl světlo na zneužívání moci komunistickými kádry a frustraci, jakou zažívají běžní Čínané s vládou jedné strany, jejíž úředníci někdy zneužívají svou moc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video