Čínská stíhačka agresivně manévrovala u našeho letounu, tvrdí Pentagon

  • 43
Čínská stíhačka provedla „zbytečně agresivní“ manévr v blízkosti amerického vojenského letadla nad Jihočínským mořem. V úterý o tom podle agentury Reuters informoval Pentagon, podle kterého se podobné situace dějí opakovaně. K incidentu došlo minulý týden nad mezinárodními vodami, Čína ho nekomentovala.

Na záběrech zveřejněných Pentagonem je vidět čínský letoun J-16, který se přibližuje k americkému průzkumnému letounu RC-135 a před jeho nosem se otočí. Ve vzniklé turbulenci se kokpit amerického letadla otřese.

„Spojené státy budou i nadále létat, plout a operovat – bezpečně a zodpovědně – všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ píše se v prohlášení.

Zpráva o incidentu přišla den poté, co Pentagon oznámil, že Peking odmítl nabídku setkání amerického ministra obrany Lloyda Austina a jeho čínského protějšku na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Singapuru.

Čína už může brát válku s USA za jistou, zklidněme rétoriku, apeluje generál

Oznámení spolu ale nesouvisí, uvedl The Guardian s odvoláním na vysoce postaveného představitele Pentagonu.

Informace o incidentu nad Jihočínským mořem „byly předmětem amerického vojenského procesu odtajnění a amerického diplomatického komunikačního procesu“.

Austin a další představitelé USA pracují na upevnění partnerství v Asii. Chtějí tak čelit stále asertivnějším krokům Pekingu. V poslední době se ale objevily známky lepšího vztahu mezi oběma zeměmi.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a přední čínský diplomat Wang Yi se počátkem května setkali ve Vídni, prezident Joe Biden pak na závěr summitu G7 v Hirošimě uvedl, že očekává brzké zlepšení vztahů s Čínou.

Po „pitomém“ balonu se to s Čínou zlepší, věří Biden. Vypáčil slib kvůli F-16

Podobné incidenty se čas od času odehrávají, píše Reuters. Loni v prosinci se čínské vojenské letadlo ve stejném regionu přiblížilo k RC-135 Spojených států jen na několik metrů, načež americký stroj musel provést úhybný manévr, aby se vyhnul kolizi.

20. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video