Z Číny unikly stovky tajných dokumentů. Odhalují praxi při zavírání Ujgurů

  15:03
Vaši rodiče se nakazili virem islámského radikalismu a podstupují léčbu. Není čeho se bát, zachovejte klid. Zhruba tak začíná každý rozhovor čínských úředníků s dětmi Ujgurů, kteří zmizeli ve vládních táborech. Ukazují to dokumenty, které vynesl jeden z funkcionářů. S masovým zavíráním muslimů se kromě něj odmítly smířit tisíce lidí.
Letáčky o Sin-ťiangu a knihy z pera čínského prezidenta Si Ťin-pchinga leží na...

Letáčky o Sin-ťiangu a knihy z pera čínského prezidenta Si Ťin-pchinga leží na stole na pekingské tiskové konferenci o Ujgurech a jejich regionu. (30. července 2019) | foto: Profimedia.cz

„Kde je má rodina?“ Přesně na tuto otázku i všechny následující mají čínští komunisté návod. Celkem 403 dokumentů, které unikly na veřejnost a jež detailně popsal deník The New York Times (NYT), přináší vzácný pohled do praxe kolem „převýchovných“ táborů pro Ujgury a další čínské muslimy.

Každého studenta, který se z univerzity v Hongkongu či Pekingu vrací domů do muslimského Sin-ťiangu a svůj domov najde prázdný, je potřeba především okamžitě odchytit. Aby nevyvolal poprask. 

„Je na výcviku provozovaném vládou, nemáte se absolutně čeho bát,“ zní správná odpověď podle manuálu, který už před lety dostali všichni úředníci v „problémovém“ Sin-ťiangu. Po mírném a vysvětlujícím začátku dikce odpovědí přitvrzuje. 

Rodiče znepokojených dětí jsou sice ve škole, ale odejít nemohou. Žádný zločin nespáchali, jen se nakazili nebezpečným virem islámského extremismu. A pokud chce dotyčný své blízké ještě někdy vidět, sám by si měl dát pozor na své chování. „Jsme si jistí, že je podpoříte, protože je to pro jejich vlastní dobro. Stejně jako pro to vaše,“ mají policisté říkat zoufalé mládeži.

Ta řeší nejen samotné zmizení rodičů, ale i související problémy – kdo zaplatí poplatky za další semestr? Kdo se postará o domácnost, kdo na jaře zaseje? V tomto případě se mají mladí Ujgurové dozvědět, že je vláda podpoří ve všem, co budou potřebovat. Jen musejí zůstat v klidu a být vděční za to, co pro ně Komunistická strana Číny dělá. 

Mysli na rodinu. Čína vyhrožuje evropským a americkým Ujgurům

„Važte si této šance na vzdělání zdarma, které vláda a strana zajistily, aby se podařilo kompletně odstranit chybné myšlení. Vaši blízcí se navíc naučí čínsky a získají nové pracovní dovednosti. To vše nabízí skvělý základ pro šťastný rodinný život,“ líčí úřady lidem.

Dokumenty (některé si můžete přečíst zde, pozn. red.), které americkému deníku předal jeden z funkcionářů strany, obsahují tajné projevy režimních vůdců včetně prezidenta Si Ťin-pchinga, interní pokyny a direktivy, které se nikdy neměly dostat ven. 

Nejmenovaný úředník však doufá, že vedení země díky jeho činu nebude moci utéct před zodpovědností za pronásledování a masové zavírání čínských muslimů do táborů, ve kterých navzdory oficiální propagandě rozhodně nejsou dobrovolně.

Na tajně pořízených záběrech jsou vidět stovky svázaných Ujgurů:

25. září 2019

Radikální islám je jako droga, jako nakažlivý virus, hlásal Si

Z dokumentů podle NYT vyplývá, že za celou myšlenkou naprostého podřízení a převýchovy Ujgurů stojí jediná návštěva čínského prezidenta v jejich regionu z roku 2014. Sin-ťiangem tehdy otřáslo několik útoků ujgurských radikálů, které po sobě zanechaly desítky mrtvých. 

Nový vůdce Číny proto nabyl dojmu, že už obvyklý postup nestačí. „Musíme na ně být tvrdí, nesmíme ukázat absolutně žádné slitování,“ nařídil. Členy strany vyzval, aby se v cestě za zničením radikálního islámu nebáli ani „nástrojů diktatury“. Islámský extremismus přirovnal k nakažlivému viru či nebezpečně návykové droze.

Ujgurské děti separují od rodičů, tvrdí reportáž. Řekněte jména, reaguje Čína

Boj proti němu neodvratně přinese „období bolestivé a intervenční léčby“, upozorňoval kolegy. Zároveň je však trochu překvapivě varoval, aby rozlišovali mezi umírněným a radikálním islámem a respektovali náboženská práva každého občana. 

Při svých projevech odkazoval na problémy s radikálním islámem v některých částech světa, na stažení amerických vojáků z Afghánistánu, odkud by do Číny mohli přijít noví radikálové. Poukazoval na to, že jen prosperita regionu nezajistí klid. „Podívejte se na pobaltské státy. Měly se dobře, od Sovětského svazu se přitom odtrhly jako první,“ přemýšlel.

Inspiroval se postupem Spojených států po útocích z 11. září 2001 a nabádal úředníky, že nestačí jen vyspělá kamerová technika. Pro účinný boj s extremismem je nutné mít i spolehlivé informátory. Jeden z vyšších úředníků zase ukazoval na „nevhodný“ vývoj ve Velké Británii, kde dali „přednost lidským právům před bezpečností“.

Mantrou komunistů se brzy stalo také nařízení nového lídra Sin-ťiangu, kterého do problémové oblasti převeleli z Tibetu: „Přiveďte každého, kdo má být přiveden,“ nabádal podřízené Čchen Čchüan-kuo. Právě on stál za tvrdým prosazováním prezidentovy vize a po jeho nástupu se tábory začaly stavět ve velkém.

Dokumenty ovšem také ukazují, že mezi kádry komunistické strany od začátku vládl vůči zavírání Ujgurů mnohem větší odpor, než se z veřejných projevů zdá. Tajné týmy vyšetřovatelů před dvěma lety například řešily přes 12 tisíc případů, kdy členové strany „bránili boji s terorismem“.

Trhlina v pracně budované propagandě, záběry ukázaly svázané Ujgury

Jedním z neposlušných úředníků byl jistý Wang Jung-č’, který dostal na starost jižní část Sin-ťiangu a podle představ strany tam měl zavést tvrdá opatření. Navenek to dělal, potají ovšem z převýchovných táborů propustil více než sedm tisíc lidí.

Komunisté z něj pak v interní komunikaci udělali exemplární příklad – přišel o funkci, okamžitě zmizel z očí veřejnosti a ke svému selhání se musel přiznat v rozsáhlém dopise. „Bez povolení a na vlastní pěst jsem porušil pravidla,“ napsal. Jeho skutečné činy se však k obyčejným Číňanům nedostaly. 

Strana padlého aparátčíka vylíčila jen jako zkorumpovaného muže posedlého mocí, který se vzepřel nastolené politice pro vedení Sin-ťiangu. Pravda o útlaku Ujgurů nevídaného rozsahu tak čínskému lidu i nadále zůstala skrytá.

V říjnu 2018 chtěla čínská provincie Sin-ťiang zakázat prodej halal potravin:

20. listopadu 2019

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...