ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Číňan uvěznil muže v rakvi, aby jej rodina mohla zpopelnit místo příbuzného

  • 22
Kuriózní případ vraždy se stal v Číně. Vrah unesl muže s Downovým syndromem a uvěznil jej v rakvi, kterou zatloukl čtyřmi hřebíky. Následně rakev vyměnil s jinou, kde spočívaly ostatky zesnulého muže, jenž si přál být pohřben do země. Podle zákona je ale povinná kremace, jeho rodina si tak objednala vraha, aby jí získal tělo pro zpopelnění.

Incident se odehrál v okrese Lu-feng v provincii Kuang-tung. Oběť, šestatřicetiletý muž trpící Downovým syndromem jménem Lin Šao-žen, sbíral v březnu 2017 odpadky podél silnice, když u něj zastavil jeho únosce Chuang. Donutil Lina, aby vypil velké množství alkoholu, píše s odvoláním na místní média list The South China Morning Post.

Postižený muž upadl do bezvědomí. Chuang nacpal bezvládné tělo do předpřipravené rakve, kterou následně zatloukl čtyřmi ocelovými hřebíky. Rakev odvezl na rozcestí, kde ji vyměnil s další, v níž byly uloženy ostatky muže, který též se jmenuje Chuang.

Únosce plnil žádost bohaté rodiny z města Šan-wej, která chtěla dostát přání umírajícího příbuzného a poskytnout mu pohřeb v zemi. Rakev s Linovým tělem putovala do krematoria, aby rodina mohla tvrdit, že splnila svou zákonnou povinnost a zpopelnila příbuzného.

V roce 2012 Šan-wej zavedlo zákon, který zakázal pohřbívání do země. Zpopelnění se stalo povinným.

Čínské úřady se snaží přesvědčit občany, aby mrtvé odevzdali ohni, jak se některé regiony nejlidnatější země světa potýkají s nedostatkem volného místa pro zemřelé. Řada Číňanů se ale stále drží tradičních zvyků a věří, že pohřeb v zemi je náležitý způsob, jak se vypořádat s mrtvým tělem a uctít předky.

Případ ukazuje, jak daleko jsou někteří ochotni zajít při dodržování tradic. Chuangova rodina zaplatila jeho jmenovci za provedení akce 90 tisíc jüanů (298 800 korun), dalších 17 tisíc jüanů (56 440 korun) pak šlo prostředníkovi jménem Wen.

Horliví čínští úředníci ničí rakve, kremační mánii se diví i státní média

Linova rodina upozornila policii, že muž zmizel. Ta pomocí sledovacích zařízení zjistila, co se stalo a zadržela Huanga, jemuž podle místních médií hrozí trest smrti.

Podle pravidel provincie Kuang-tung a dalších by zaměstnanci pohřební služby měli před kremací zkontrolovat identitu pozůstalých. Přesto dochází k záměnám. Žena z provincii Che-nan šokovaně zjistila, že tělo jejího padesátiletého otce v září mylně zpopelnili jako sedmdesátiletého muže.

Čína chtěla do roku 2020 docílit téměř stoprocentní míry kremace. Podle posledních vládních údajů z roku 2019 ale v uvedeném roce došlo k zpopelnění pouze asi 52 procent zemřelých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video