VIDEO: Pád čínské rakety překvapil vesničany. Trosky zapálily les

  • 5
Obyvatelé vesnice v čínské prefektuře Paj-se zažili o Vánocích pozdvižení. Do nedalekého lesa dopadly trosky rakety, díky které Čína o den dříve dostala do vesmíru své satelity. Po dopadu úlomků se ozval výbuch a okolní stromy začaly hořet.

Trosky z rakety Long March 3B dopadly k vesnici 26. prosince. Poslední let stroje zachytilo video, které pořídil jeden z místních občanů na mobilní telefon. Jen o den dříve Čína vyslala do vesmíru své dva nové satelity.

„Čínská národní vesmírná agentura vypustila v pondělí ve 22:26 EST (0326 GMT 26. prosince nebo 11:26 místního času v Číně) ze svého střediska v Si-čchangu v provincii S’-čchuan na oběžnou dráhu dvě družice. Raketa Long March 3B vynesla dvě družice pro čínský navigační družicový systém Beidou, který je zhruba ekvivalentem systému GPS používaného v Severní Americe,“ napsal portál Space.

VIDEO: V Číně spadly z nebe trosky satelitu. Přistály za domem vesničana

Dodal, že zatímco raketa satelity bezpečna vynesla na orbitu, její trosky pak spadly do autonomní oblasti Kuang-si. K podobnému incidentu došlo v Číně také loni v srpnu. Trosky na první pohled neznámého objektu spadly z oblohy poblíž města Šang-luo v provincii Šen-si. Po pádu se vznítily. Podle médií se jednalo o zbytky satelitu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video