Čínský prezident Si Ťin-pching. | foto: Profimedia.cz

ANALÝZA: Proč vůdce Si riskuje nástupnickou krizi a ohrožuje stabilitu Číny

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi je sedmdesát let a je na vrcholu. Čím déle však bude lpět na moci, tím těžší může být její spořádaný přechod. Jistým způsobem se tak paradoxně stává slabým článkem svého vlastního úsilí o čínskou světovládu.

Starověký císař Čchin Š’ Chuang je v Číně pojem. Oslavují ho za sjednocení říše, založení Velké zdi i vybudování obřího mauzolea, které hlídá armáda terakotových válečníků. Méně známé je, co se stalo poté, co v roce 210 před Kristem zemřel na cestě po říši. Podle starých kronik zákeřní úředníci jeho smrt tajili, protože si nepřáli, aby císařův nejstarší syn a dědic převzal moc.

Lstí se jim nakonec podařilo dosadit na trůn mladšího syna, který jejich choutkám vyhovoval víc. Neradovali se ale dlouho – nástupce, který se na vládnutí nijak nepřipravoval, se ukázal jako neschopný, během čtyř let byl mrtvý a slavná dynastie Čchin se zhroutila.

Přílišné váhání se může obrátit proti němu – nejistota a lítý boj mezi uchazeči může zemi zásadně vykolejit. A nejenom rodící se supervelmoc s narůstajícím jaderným arzenálem, šokové vlny mohou zasáhnout i zbytek světa.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video