Mlátit policisty se nevyplácí. Francouzský boxer bude rok za mřížemi

  • 99
Rok vězení a 18 měsíců podmínky uložil francouzský soud bývalému profesionálnímu boxerovi Christopheru Dettingerovi, který při jedné z demonstrací žlutých vest zaútočil na policisty. Pařížská prokuratura pro Dettingera žádala tříletý trest vězení, z toho jeden rok s podmínkou.

Dettinger byl odsouzen za to, že 5. ledna 2019 násilně udeřil dva četníky během protestů protivládního hnutí žlutých vest. Podle soudy a svědků přitom Dettinger zjevně využil své mohutné postavy i rohovnické průpravy.

„Pan Dettinger se připravuje, upravuje si rukavice. Udeří, míří na hlavu. Používá vší síly. Jsou to scény neuvěřitelného násilí a musí být potrestány,“ prohlásil dnes během procesu zástupce prokuratury.

Dettingera v Paříži zachytily kamery při potyčce s policisty na lávce Léopolda Sédara Senghora, která vede přes řeku Seinu. Sedmatřicetiletý bývalý boxer se po několika dnech vyšetřovatelům v Paříži sám přihlásil, přičemž uvedl, že se pouze bránil.

Dettingerovi se během jeho boxerské kariéry přezdívalo „Cikán z Massy“ podle města na okraji pařížské aglomerace. Muž vysoký přes 190 centimetrů se stal v letech 2007 a 2008 mistrem Francie ve váhové kategorii od 76 do 79 kilogramů.

Dettinger tvrdí, že se účastnil protestů příznivců hnutí žlutých vest od samého počátku v polovině listopadu. Nejprve protestujícím vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které francouzská vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Emmanuela Macrona.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video