Chorvatsko sužují záplavy. Hladiny řek zvedá sněžení a vytrvalý déšť

  • 0
Chorvatsko vyhlásilo v neděli stav ohrožení v oblasti Kosinj poté, co voda z řeky Liky zaplavila oblast a odřízla okolo 500 lidí od přístupu k silniční dopravě. Některé vesnice zůstaly bez elektrického proudu.

Informovala o tom agentura Reuters. Mihael Kurtes z úřadu města Perušić v prohlášení uvedl, že hladina vody stoupá o pět centimetrů za hodinu. Státní televize informovala, že okolo dvaceti domů bylo zatopeno a další jsou ohroženy.

Záplavy v Chorvatsku jsou způsobeny mohutnými březnovými dešti, které následovaly po únorových sněhových přeháňkách.

Vysoká hladina vody v řekách nyní nejvíce ohrožuje město Karlovac a města Jasenovac a Hrvatska Kostajnica, kde sesuvy půdy zničily minulý týden okolo tuctu domů. Sesuvy odborníci očekávají v blízké době rovněž u města Petrinja.

Záplavy hrozily i v sousední Černé Hoře, a to ve městě Budva, kde víkendové děště navíc doprovázely silné poryvy větru. Odříznuty byly kvůli stoupající hladině řeky Bojana i některé vesnice poblíž města Ulcinj, které leží u albánské hranice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video